Happy momlife

pink and yellow flowers in bloom
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Hoe richt je een moderne tuin in?

Het is een kunst: een moderne tuin inrichten. De tuin dient er strak uit te zien, maar tegelijkertijd levendig te zijn. Met de juiste keuzes is dit goed mogelijk. Ben je op zoek naar algemene tips? Lees dan zeker verder.

Kunstwerken in de tuin

Over de kunst van de tuin inrichten gesproken: maak hier plaats vrij voor kunstwerken. Dit zorgt namelijk direct voor een bijzonder aanzicht. Voor iedere moderne tuin zijn er bijpassende tuinbeelden te vinden. Denk aan een minimalistisch beeld van een dier, in een eenvoudige kleur. Of juist aan een kleurrijk kunstwerk van bloemen. Kies daarbij uiteraard voor kunst gemaakt van weerbestendige materialen, om de tuin voor een langere periode te kunnen sieren. Brons, staal of steen: er zijn genoeg materialen geschikt voor het ontwerp van tuinbeelden.

Logische indeling

Denk goed na over de indeling van de tuin, dit doet namelijk veel voor de uiteindelijke uitstraling. Je richt verschillende hoekjes in: een hoekje om te zitten, een hoekje voor de planten, een hoekje voor de schuur, enzovoorts. Hiertussen laat je een pad lopen, om van A naar B te komen. Installeer sierlijke verlichting langs het pad, evenals in de verschillende hoeken in de tuin. Ledverlichting is een slimme keuze. Denk ook na over de plaatsing van gras in de tuin, naast het pad. Je kunt in het midden van de tuin kiezen voor een eyecatcher, zoals een bijzonder sculpture. Zo’n ruimtelijk beeldhouwwerk trekt natuurlijk meteen de aandacht, zeker op een unieke plek in de tuin. Strakke lijnen staan centraal bij een modern tuinontwerp. Dit kun je terug laten komen in het pad door de tuin, dat recht loopt. Of werk met strakke borders in de hoek van de tuin, waar je planten in kwijt kunt.

Juiste materialen

Kies voor moderne materialen in de tuin. Denk aan plantenbakken van cortenstaal of beton. Plaats brede, grote tegels in de tuin, voor een rustigere uitstraling dan met kleine tegeltjes. Het lijken misschien details, maar alles telt juist mee. Combineer harde materialen (zoals beton en staal) met zachte elementen (zoals hout en textiel). Overweeg bijvoorbeeld een houten terras, gecombineerd met strakke stenen paden. Je kunt ook kiezen voor grind, zeker als er elders in de tuin gladde oppervlakken te vinden zijn. Let wel: grind oogt wat drukker, daar moet je maar net van houden. Maar als het in balans is, kan het een mooie keuze zijn. Dat niet alleen, ook regenwater kan goed weglopen bij grind: dit maakt het een praktische keuze.

Groen in de tuin

Planten en struiken zijn natuurlijk zeker welkom in de tuin, ook als het een strakke tuininrichting betreft. Let er wel op dat je de tuin niet te weelderig maakt, want dit komt rommelig over. Door planten in borders te plaatsen, houd je al meer de controle over de groei. Ook plantenbakken zijn ideaal in de tuin, als het water er maar uit weg kan lopen. Kies voor minimalistische beplanting, zonder poespas: dit past het beste bij de eigentijdse tuin. Denk aan siergrassen, bamboe of gestructureerde heesters. Je kunt beter niet kiezen voor een tuin zonder groen. Het is dan misschien makkelijker qua onderhoud, het maakt de tuin ook behoorlijk levenloos. Een paar planten maken al het verschil – dat is goed bij te houden, met name als je kiest voor planten en struiken die niet te snel groeien. Of nodig een hovenier uit om de tuin bij te houden, dit hoeft soms maar een paar keer per jaar te gebeuren.

Luxe zithoek

Tot slot: besteed aandacht aan de zithoek in de tuin. Hier ben je immers veel te vinden. Kies voor tuinmeubilair met een luxe uitstraling. Dit zit ‘m weer in de materiaalkeuze, of je nu gaat voor doorleefd hout of steriel metaal. Van strakke loungebanken tot moderne tuinstoelen, het is leuk om dit te combineren. Misschien kun je zelfs een hangmat ophangen in de tuin, voor extra comfort. Een vuurplaats of vuurkorf zorgt voor extra sfeer in de zithoek.

Met deze tips lukt het om een moderne tuin in te richten, met die bekende rustgevende en minimalistische stijl. Kies voor strakke lijnen, eigentijdse materialen en praktische beplanting. Het is een plaatje: dat wordt genieten in eigen tuin!

Facebook Comments

Share this post