Happy momlife

two people holding black gaming consoles
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Hoe kun je kinderen veilig aan spelletjes introduceren

Er is geen ontkomen aan, op een bepaalde leeftijd zullen je kinderen spelletjes gaan spelen. Zeker in de huidige tijd is het iets wat er echt bij hoort, en waar we dus eigenlijk niet omheen kunnen. Het zal in een keer een hele nieuwe wereld openen die veel mogelijkheden biedt. Zo geven bepaalde games kinderen de mogelijkheid hun creativiteit de vrije loop te laten en kunnen ze er allerlei andere vaardigheden mee trainen en verbeteren. Tot dusver is er dus niets mis mee, wanneer ze eindelijk de wereld van online games en andere spellen gaan ontdekken, maar er is natuurlijk ook een keerzijde.

two people holding black gaming consoles

Wanneer kinderen online spellen gaan spelen zullen ze worden blootgesteld aan bepaalde zaken die minder fraai zijn. Vaak biedt het de mogelijkheid om met andere spelers en kinderen te communiceren, en niet zelden komen ze in spellen in aanraking met dingen die je ze liever nog niet laat zien. Zo bevatten bepaalde games geweld, aanstootgevende content, of andere zaken die nog helemaal niet voor kinderen bedoeld zijn. Daarom is het belangrijk om goed op te letten wat kinderen online precies aan het doen zijn en te zorgen dat ze alleen spellen kunnen spelen die geschikt zijn voor hun leeftijd.

Beginnen met online spelen

Als de tijd komt dat kinderen online actief worden, zullen ze met van alles en nog wat in aanraking komen. Niet alleen kun je veel spellen doen tegenwoordig, er zijn ook goksites zoals CasinoNitro die legaal zijn geworden in Nederland. Hier gelden echter strenge voorwaarden waarbij iedereen die wilt beginnen met spelen zich eerst moet identificeren. Kinderen kunnen daardoor dus nooit zomaar hier gaan inzetten, en dat is misschien voor veel andere gamesites ook een goed idee. Met het invoeren van een minimale leeftijdsgrens en verplichte identificatie wordt zo vaak al een hoop ellende voorkomen. 

Probeer, wanneer je kind net gaat beginnen met online spelen, vooral op zoek te gaan naar platformen en sites waar alleen onschuldige en veilige spelletjes worden aangeboden. Dat kan bij voorbaat al een hoop gedoe voorkomen. Als ouder hoef je jezelf geen zorgen te maken dat ze dingen tegenkomen die niet voor hun leeftijd bedoeld zijn, terwijl je ze wel gewoon met een gerust hart kunt laten spelen. Daarnaast zijn er nog een aantal maatregelen die je kunt toepassen om ervoor te zorgen dat gamen op een verantwoorde manier gaat.

Spellen voor alle leeftijden

Het beste kun je in het begin dus op zoek gaan naar spellen die geschikt zijn voor alle leeftijden. Om er zeker van te zijn dat kinderen niet ook in aanraking komen met spellen die wel geschikt zijn voor hogere leeftijden, zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die iedereen kan nemen. Zo heb je verschillende programma’s met ouderlijk toezicht. Hierbij kun je instellen hoe lang een kind online mag zijn en is het mogelijk om de toegang tot bepaalde websites te blokkeren wanneer je niet wilt dat kinderen deze kunnen bezoeken. Daarmee wordt het stukken makkelijker om een veilige online omgeving te creëren voor spelers van alle leeftijden.

Naast dat het belangrijk is om bepaalde zaken in te stellen, is het handig om ook direct een aantal dingen af te spreken alvorens een kind echt begint met gamen. Denk daarbij aan de maximale tijd per dag dat er gespeeld mag worden, en wat voor soort spellen er kunnen worden gekozen. Daarmee voorkom je dat een kind in aanraking komt met de verkeerde soort spellen en kun je gelijk duidelijkheid scheppen over een aantal zaken. Mochten er daarna eventueel nog vragen zijn, dan kun je deze ook gelijk op een duidelijke manier beantwoorden, zodat er niets aan het twijfel wordt overgelaten.    

Hoe kan gamen op een veilige en verantwoorde manier?

Door alle bovenstaande zaken direct vanaf het begin toe te passen, zorg je ervoor dat gamen op een verantwoorde en veilige manier kan, ook voor kinderen. Daarbij is het vooral belangrijk om gelijk vanaf het begin zoveel mogelijk duidelijke afspraken te maken, zodat ook het kind precies weet waar het aan toe is. Voor de zekerheid kun je ook nog een aantal aanvullende maatregelen nemen, zoals het blokkeren van websites met expliciete inhoud. Wanneer je dit alles doet, zorg je ervoor dat een kind stukken veiliger kan beginnen met online gamen.

Facebook Comments

Share this post