Na reizen door verschillende tijdzones kun je een jetlag ervaren. Heel vervelend, zeker als je op de plek van bestemming van een welverdiende vakantie wilt genieten! Of juist als je thuis weer snel aan het werk moet. Met déze tips kom je over je jetlag heen.
Wat is een jetlag?
Een jetlag ontstaat als je reist door verschillende tijdzones. Je lichaam heeft een ingebouwde klok, waar je plotseling van afwijkt omdat je in een andere tijdzone bent. Je slaap-waakritme raakt in de war. Dat leidt tot nare klachten, zoals vermoeidheid of juist slapeloosheid. Maar ook verlies van eetlust, extreme honger, uitdroging, prikkelbaarheid, misselijkheid en hoofdpijn kunnen optreden. Genoeg reden dus om jetlag tips toe te passen, zodat je er snel weer bovenop bent.
1. Juiste lokale ritme aanhouden
Het is belangrijk om je aan te passen aan het plaatselijke ritme, al voelt dat nog zo onnatuurlijk. Pas je bij aankomst meteen aan. Ga dus op de juiste tijden eten en slapen, gebaseerd op de plek van bestemming. Sta ook op een normale tijd weer op. Kom je niet in slaap, omdat je last hebt van slapeloosheid? Slaappillen zonder recept kunnen je helpen om toch de slaap te vatten. Probeer je ritme ook voor vertrek al aan te passen op de tijdzone van de bestemming. Zo verschuif je je interne klok geleidelijk en komt de jetlag minder hard aan. Ben je overdag op de plek van bestemming heel moe? Ga dan juist naar buiten toe, want het daglicht maakt dat je je weer sneller kunt aanpassen aan het nieuwe ritme.
2. Blijf goed eten en drinken
Een bekend gevolg van een jetlag is dat je geen honger en dorst hebt, of vergeet om te eten en drinken. Kies er daarom bewust voor om goed te blijven eten en drinken. Zet desnoods een alarm of herinnering in je telefoon, zodat je het niet kunt vergeten. Zo ben je honger of uitdroging voor, wat je jetlag klachten kan verminderen. Als je te weinig drinkt kun je hoofdpijn krijgen, als je te weinig eet kun je prikkelbaar worden: dit kun je natuurlijk maar beter uit de weg gaan. Tegelijkertijd kun je cafeïne en alcohol juist beter vermijden bij een jetlag, want dit kan een negatieve invloed hebben op je slaappatroon. Kom liever eerst over de jetlag heen. Verder is het verstandig om direct de lokale eettijden aan te houden op de plek van bestemming. Eet je gebruikelijk een avondmaaltijd om 18.00 uur? Kies er dan ook voor om te eten om 18.00 uur lokale tijd, op de plek waar je te vinden bent. Mocht dit nog te lang duren, dan kun je een tussendoortje nemen om de trek te stillen.
3. Pas op met dutjes
Je hebt waarschijnlijk de neiging om midden op de dag een dutje te doen in een andere tijdzone, omdat je lichaam aangeeft dat je moe bent. Probeer daar juist niet aan toe te geven. Zo blijf je namelijk alleen maar langer in je jetlag hangen: het duurt langer om je aan te passen aan de lokale tijd. Doe je best om wakker te blijven. Ga er bijvoorbeeld op uit, wandel wat rond. En stap pas je bed in als de avond valt.
4. Comfortabel slapen
Ben je bang dat je niet in slaap komt? Richt je slaapplek zo comfortabel mogelijk in. Vermijd fel licht of hard geluid. Slaap met een oogmasker op en met oordopjes in. Als je overdag wakker bent gebleven, lukt het vast om de slaap te vatten. Probeer er in ieder geval niet over te piekeren.
5. Heb wat geduld
Tot slot: wees een beetje geduldig. Hoewel je natuurlijk hoopt dat je zo snel mogelijk van de jetlag af bent, lukt dit simpelweg niet altijd. Het is niet erg dat je wat hersteltijd nodig hebt: je lichaam is immers in de war. Wees daarom niet te streng voor jezelf. Plan de eerste dagen op de plek van bestemming ook niet te vol, zodat je genoeg rust kunt pakken.
Iedereen reageert anders op een jetlag. Met de bovenstaande tips lukt het om je jetlag snel de baas te zijn. Welke tip spreekt jou het meeste aan?