Persoonlijk

Hoe kies je een babyfoon?

De komende tijd zullen er op donderdag regelmatig leuke blogs van collega-bloggers online komen. Deze week geef ik mijn pen door aan Sharon van moeders.nu Als je op zoek bent naar een babyfoon zul je al snel merken dat er heel veel soorten en merken op de markt zijn. Er zijn een heleboel lijstjes met bijvoorbeeld de 10 beste babyfoons.  Maar om je te helpen kiezen welke babyfoon voor jóu het beste geschikt is hebben we een overzicht gemaakt waar je op moet letten bij het kopen van je babyfoon.

Bereik

Wil je de babyfoon alleen gebruiken binnenshuis. Je kindje ligt in bed en jij bent beneden? Dan hoeft het bereik van de babyfoon niet zo groot te zijn. Hoe de ouderunit “praat” met de kindunit is niet bij alle babyfoons hetzelfde. Er zijn babyfoons die een analoog signaal sturen tussen de twee units. Dit werkt hetzelfde als een walkie-talkie. Het voordeel van dit systeem is dat het volledig stralingsvrij is. Je hebt met een analoge babyfoon een goed bereik van zo’n 150 meter buitenshuis. Een nadeel is wel dat een analoge babyfoon wat storingsgevoeliger is. Wil je zeker weten dat je geen kreuntje mist en een wat groter bereik dan kun je beter kiezen voor een digitale babyfoon. Dit soort babyfoons heten ook wel DECT babyfoons en zijn storingsvrij en hebben een bereik van zo’n 300 meter buitenshuis. Wil je een nog groter bereik dat kun je kiezen voor een babyfoon die gebruik maakt van PMR techniek. Dan heb je een bereik van wel 3 kilometer buitenshuis.

Waarschuwingssygnalen

Als de batterij van je babyfoon bijna leeg is wil je natuurlijk een signaal krijgen om te voorkomen dat je je baby toch niet hoort. Ook als je baby-unit buiten het bereik van de ouderunit komt wil je een signaal krijgen. Zorg dus dat je babyfoon een buitenbereik indicator en een batterij indicator heeft. Om energie te besparen kun je ervoor kiezen een babyfoon te kopen met geluidsactivering of beeldactivering. Dan slaat je babyfoon alleen aan zodra er geluid komt vanuit de babyunit. Dit wordt een VOX functie genoemt.

Horen en zien

Tegenwoordig kun je babyfoons kopen waarop je je kindje ook echt kunt zien. De baby-unit heeft dan een camera en de ouderunit een kleine monitor. De meeste beeldbabyfoons hebben kleuren weergave en zijn voorzien van nachtvisie waardoor je ook je kindje kunt zien als het pikdonker is op zijn kamertje.  Het beeld is niet zo duidelijk als op een TV maar je kunt duidelijk zien of je kindje in bedje ligt, of hij rechtop staat en of hij aan het bewegen is. Een beeldbabyfoon is erg handig want als je alleen je baby hoort kun je vaak niet inschatten of het zo ernstig is dat je naar hem toe moet. En het is natuurlijk leuk om lekker te gluren naar je slapende baby.

Smartphone

Wil je je baby overal kunnen zien? zelfs als je even naar het toilet moet? dan kun je kiezen voor een smartphone babyfoon. Bij dit soort babyfoons krijg je alleen een baby-unit die je linkt aan je smartphone.  Zolang je internetverbinding hebt (via wifi bijvoorbeeld) kun je kijken hoe het met je kleintje gaat. Het bereik van deze babyfoons is dus echt heel groot. Nadeel van een smartphone babyfoon is dat je de app op je smartphone constant open moet laten staan waardoor de batterij van je telefoon snel leeg gaat.

Op afstand gerust stellen

Als je kindje gaat huilen als hij in bedje ligt wil je natuurlijk dat hij gerust gesteld wordt. Je kunt dan naar boven lopen en hem even knuffelen of toezingen maar er zijn ook babyfoons met een ingebouwd slaapliedje, nachtlampje of zelfs een terugspreek functie. Hiermee kun je tegen je kindje praten als hij in zijn bedje ligt.

Meerdere baby units

Heb je meerdere kleine kinderen in huis? Dan is het handig om een babyfoon te kiezen die meerdere baby units heeft. Je krijgt dan een ouder unit en twee baby units. Een voor iedere kinderkamer. Je kunt meestal nog extra baby units los bij bestellen. Dit is ook een handige oplossing als je je kindje soms in de box in de woonkamer laat slapen en ‘s nachts in zijn bedje. Je hoeft de baby unit dan niet iedere keer te verplaatsen.

Prijs

En last but not least de prijs. Heel belangrijk bij je keuze voor een babyfoon. Je hebt al een babyfoon voor €25,- en ze kunnen oplopen tot in de honderden euro’s. Ook tweedehands worden ze regelmatig aangeboden. Het loont de moeite om rond te kijken. Kun je niet kiezen? Hier vind je een hele handige keuzehulp voor babyfoons.

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

5 Comments

 • Reply Dita

  Wij hebben een van Philips, met camera. Zo handig! Ik zou niet meer zonder die camera kunnen. Je kan precies zien hoe ze er bij ligt en hoeft niet bij ieder geluid naar boven.

  26/05/2016 at 6:32 am
 • Reply Nicetobeout

  Wat is de link naar de keuzehulp?

  26/05/2016 at 9:27 am
 • Reply Jessica

  Handige tips, Het lijkt mij fijn om zelf te kunnen praten tegen het kindje vanaf de babyfoon, persoonlijk wil ik het kindje zelf ook zien.

  26/05/2016 at 12:57 pm
 • Reply Cindy

  Die van ons is er vandaag mee opgehouden, na 2 maanden gebruik nog maar. Dus van de week naar de winkel terug, kijken of ze hem kunnen maken. Of ja, opgehouden. Het scherm waar we met de camera kunnen kijken zit vast. We hadden eentje die wat goedkoper was, maar daar heb ik een beetje spijt van. Niet dat ik bedoel dat de duurdere beter zijn, dat weet ik niet.

  26/05/2016 at 2:06 pm
 • Reply Madeleine

  Fijn dat hier een blog over gemaakt is! Die miste ik bij de aanschaf. Vandaar mijn ondervindingen.
  Ik ben super tevreden over de luvion! Heb eerst de luvion platinum gehad (met camera). Die was helaas in het water gevallen dus kapot. Gelukkig een nieuwe kunnen halen van het verzekerings geld en de luvion essential gekocht. Dat is zeker een goede aankoop geweest. Groter en scherp scherm en stevigere knopjes. Ideaal met mijn zoontje van 2.5 die savonds vaak wakker wordt ivm dromen.
  Verder hebben we 3x een alecto gehad. 2x teruggestuurd en 1 helaas te laat. Wij hebben geen goede verbinding. Hij valt steeds weg. Ook slecht geluid. Weet niet of dit aan het huis ligt of aan de babyfoon zelf.
  Daarom nu voor de 2e een topcom gekocht. Zonder camera. Deze nu een week gebruikt en zeer tevreden.

  27/05/2016 at 11:13 am
 • Leave a Reply