Happy momlife

1719599159624589756_img_0219
Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Hoe hou je de buitenkant van je huis schoon?

Nu we veel tijd binnenshuis doorbrengen, is het wel zo prettig als het er spic en span is. Riool ontstoppen, cv-ketel onderhouden: de periodieke huishoudklusjes afvinken lukt je wel. Maar is de buitenkant van je huis net zo schoon? Door ook deze tijdig te onderhouden voorkom je namelijk allerlei problemen zoals vochtplekken, lekkage of zelfs brand in huis. Dit zijn twee belangrijke klusjes die je in ieder geval niet over het hoofd mag zien, waaronder de dakgoot schoonmaken.

Schone schoorsteen

Met deze winterse temperaturen stoken we wat af. En dat is héérlijk, voor zo’n knetterende open haard zitten. Maar ook je schoorsteen heeft zo nu en dan een flinke poetsbeurt nodig. Sterker, jaarlijks de schoorsteen vegen is eigenlijk een must. We vertellen je waarom.

Brandveilig stoken

Schoorsteenbranden zijn een van de meest voorkomende brandoorzaken in Nederland. Misschien denk je wel: dat overkomt mij niet. Maar wist je dat de brandweer jaarlijks zo’n 2.000 keer moet uitrukken om een schoorsteenbrand te blussen? En dat er in Nederland wel zo’n 13 woningbranden per dag plaatsvinden? Daarom is het belangrijk om zo schoon mogelijk te stoken. Veeg minstens één keer per jaar je open haard of houtkachel. Schoon stoken is brandveilig stoken.

Schoorsteenservice

Geen zin of tijd om dit klusje te klaren? Schakel dan een vakman in. Er bestaan allerlei schoorsteenservices waar je je op kunt abonneren. Voor een klein maandelijks bedrag, doorgaans zo’n vijf euro, komt er jaarlijks een deskundige schoorsteenveger bij je langs die de schoorsteen veegt en het rookkanaal reinigt en inspecteert. Zo weet je zeker dat je onbezorgd stookt, zonder het risico dat er onverwacht brand in huis uitbreekt.

Oog voor je dakgoot

In de lockdown klussen we erop los, maar zeg nou eerlijk: hoe vaak ga je het dak op om de dakgoot te reinigen? Voor de meesten is het een klus die we het liefst zo lang mogelijk uitstellen. Zoveel gedoe. Toch is het belangrijk om minstens één keer per jaar, aan het einde van de herfst, de dakgoten vrij te maken.

Vocht en lekkage

Gedurende het jaar verzamelt je dakgoot allerlei vuil – van bladeren tot mos en modder. Als deze resten zich ophopen kunnen er langzaam verstoppingen ontstaan. En die verstoppingen kunnen weer allerlei ellende veroorzaken, zoals vochtplekken, lekkages of andere nattigheid in huis. Niemand zit daarop te wachten.

Dakgootservice

Door jaarlijks je dakgoot schoon te maken hou je zulke vochtproblemen buiten de deur. Als je zelf het dak niet op wil of kan, kun je ook dit huishoudklusje overlaten aan een vakman. Er komt dan eens per 12 maanden een specialist langs die de dakgoten grondig onder handen neemt. Zo heb je er geen omkijken meer naar én blijft het droog in huis.

Facebook Comments

Share this post