Persoonlijk

Hoe ga je om met weerwoord van je kind

Ik vind het onwijs tof dat ik de mogelijkheid heb om mijn twee kinderen op te voeden. Hun wijze lessen te geven en hun klaar te stomen voor de grote wereld. Dit natuurlijk op de manier waarvan ik denk dat het het beste is voor mijn kinderen. Iets waar ik achter sta en als ik naar de kinderen kijk ik denk dat het ons goed af gaat. In dit blog deel ik mijn tips over het omgaan met weerwoord van je kinderen. 

Laat je kind duidelijk zien wie de baas is

Kinderen zijn soms even vergeten wie de baas is, voor de kinderen met een sterk eigen willetje. En laat ik er nou net zo eentje in huis hebben, haha! Ik probeer altijd duidelijk te maken dat ik de baas ben en dat ik bepaal wat wel mag en wat niet mag. Aron wil momenteel graag het laatste woord hebben, maar ik laat hem merken dat hij dit niet altijd hoeft te hebben en dat als ik zeg dat het klaar is het ook echt klaar is.

Wat mogen ze wel zeggen en wat mogen ze niet zeggen

Kinderen met een weerwoord zijn niet altijd de engeltjes die wij een uur daarvoor zagen. En weten soms ook de grenzen op te zoeken met woorden die wij liever niet uit hun mond horen. Ook de toon waarop je kindje op dat moment spreekt is niet altijd wat je verwacht. Wat ik doe? Ik geef aan dat ik niet wil dat er op die manier tegen mij gesproken word en vraag hem of hij dat nog een keer kan zeggen op een normale manier. Gaat hij toch door? Dan mag hij een paar minuten op de trap zitten om na te denken over wat hij heeft gedaan. De trap is voor ons een nadenk moment/plek.

Maak onderscheid tussen weerwoord en gevoelens

Er is een dunne lijn tussen uiting van gevoelens en weerwoord, en het is niet altijd even makkelijk om dit verschil duidelijk te krijgen. Als je kind zegt “Jij bent gemeen, iedereen mag een chocolaatje” is dit geen weerwoord, maar is je kind zich aan het uiten. Ik probeer het meestal uit te leggen, maar soms maak ik er ook een grapje van. Aron mag inderdaad geen chocolade omdat hij hier erg druk van wordt, en tja soms ben ik een hele gemene moeder, omdat iedereen dit wel mag en hij niet 😉

Leer ze vergeven

Eén van de belangrijkste dingen die jij je kinderen kunt leren is vergeven. Als je een keer een woordenwisseling hebt dan moet je elkaar vergeven, sorry kunnen zeggen. Ook ouders hebben wel eens een woordenwisseling en het is de beste les om je kinderen te laten zien dat je elkaar vergeeft nadien.

Leer ze op de juiste manier weerwoord geven

Weerwoord is natuurlijk nooit helemaal verkeerd. Het is goed dat je kleintje weerwoord geeft, want zo krijgen ze ook hun eigen mening. Je kunt ze hier bij helpen door uit te leggen hoe ze wel weerwoord kunnen geven. “Ik vind dat niet eerlijk, omdat andere kindjes dit wel mogen en ik word daar boos om”. Dit is een manier wat ik Aron probeer te leren.

Mijn kinderen zijn geen engeltjes en de laatste tijd heb ik het aardig te stellen met het weerwoord van onze oudste. Pittig? Zeker! Hou je lach maar eens in als je zoon zegt “Ik ga je nooit meer aankijken”. De eerste keer vond ik het verschrikkelijk, maar ik weet dat hij dit niet meent. 

 

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

9 Comments

 • Reply Tamara

  Leuk geschreven. Het valt inderdaad niet altijd mee. Hier de oudste net zo. Er komen soms woorden uit dat ik denk waar heb je dat geleerd? Maar goed ze moeten inderdaad ook sorry zeggen na die tijd. Net als wij af en toe.

  23/03/2016 at 8:20 pm
 • Reply danielle

  Mijn zoon wou zelfs weglopen zei die is 6 jaar en ging naar belgie zei die ik vroeg of ik hem even moest helpen met ze koffer inpakken toen was het snelklaar hahaha ze zegge zo vaak iets als ze iets niet mogen en denken dat ze door iets te zeggen het wel mogen maar ff mee spelen en dan is het niet meer leuk voor ze

  23/03/2016 at 8:33 pm
  • Reply Joyce

   Hahaha klopt! Soms moet je mee gaan in hun frustratie

   23/03/2016 at 8:34 pm
 • Reply Priscilla

  Ik maak het momenteel gelukkig maar weinig mee. Zal ook de leeftijd wel zijn. Wel was hij een maand of wat geleden opeens weggelopen. Schrikken zeg! Maar daarna konden we er weer samen om lachen!

  23/03/2016 at 9:29 pm
 • Reply Anouk

  Haha zo herkenbaar. Hier is mn (b)engeltje nog maar 2 jaar en al pittig af en toe. Altijd een weerwoord. Overal een goede reden voor. Als ik aangeef dat het ‘nu echt klaar is’ zegt hij: maar ik mag toch praten mama!
  Probeer dan nog maar serieus te blijven.
  Elke avond als hij slaapt denk ik weer met een glimlach terug aan al die leuke uitspraken haha.

  23/03/2016 at 10:38 pm
 • Reply Marisca| Mamablogger

  Milan is een heel temperamentvol kind net als zijn moeder haha en ik vind het soms lastig, maar tegelijkertijd ook fijn, want hij laat het kaas niet van zijn brood eten en staat stevig in zijn schoenen. Dat vind ik ook belangrijk in deze maatschappij. Dat wil niet zeggen dat hij alles mag zeggen en ik hoef vaak maar te kijken en hij weet al dat dat niet de bedoeling was. Hij gebruikt geen scheldwoorden, maar het zijn juist de bijdehande opmerkingen die hij maakt. Adem en scherp en probeer dan soms nog maar je gezicht in de plooi te houden 😉

  24/03/2016 at 5:47 am
 • Reply Simpel, met een snufje liefde

  Ik vind dit toch het moeilijkste van moeder zijn. Inderdaad het omgaan met weerwoord etc. maar toch hun eigen gevoelens toestaan. Ik moet de balans vaak zoeken.

  24/03/2016 at 6:21 am
 • Reply Marije

  Ik ben zo benieuwd hoe ik ga reageren op een weerwoord van mijn kind! Zelf was ik nogal een betweter, dus dat gaat nog wat worden haha.

  24/03/2016 at 10:53 am
 • Reply Wilma

  Wat een lieve foto! Hier is het nog niet zover, maar het lijken me handige tips! Ik ben benieuwd hoe het hier zou gaan, het is nu al een pittig meisje… 🙂

  24/03/2016 at 10:54 am
 • Leave a Reply