Happy momlife

person putting coin in a piggy bank
Foto van Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Hoe bespaar je in je huishouden?

Het is fijn om zoveel mogelijk te besparen in je huishouden. Kosten zullen er uiteraard altijd zijn, maar deze kunnen zo laag mogelijk liggen. Zelfs in een tijd waarin alles duurder wordt. Het is daarbij wel aan jou om slimme keuzes te maken. Kun je nog wel wat tips en inspiratie gebruiken? Lees dan snel verder.

person putting coin in a piggy bank

Energiecontract

Kijk eens goed naar je energiecontract. Een overstap kan voordelig zijn. Allereerst heb je de keuze uit verschillende energieleveranciers, die ieder weer eigen kosten hanteren. Dat niet alleen, er zijn ook verschillende soorten energiecontracten. Denk aan een vast energiecontract, met een looptijd van bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Daarmee zet je het tarief voor die periode vast, waardoor je niet meer, maar ook niet minder gaat betalen voor energie. Een andere optie is een variabel energiecontract, met een overeenkomst voor een onbepaalde tijd die je maandelijks kunt opzeggen. Het tarief wordt regelmatig gewijzigd, wat kan betekenen dat je meer of juist minder gaat betalen. Dan is er nog een dynamisch energiecontract, wat weer heel anders werkt. Bij deze contractvorm zijn de tarieven voor stroom ieder uur en voor gas iedere dag anders. Het voordeel? Je betaalt minder snel te veel. De tarieven zijn een dag van tevoren bekend, gebaseerd op vraag en aanbod. Begin van de avond is er een piekmoment en zijn de prijzen doorgaans hoog, maar overdag zijn de prijzen laag: op die manier kun je dus zelf bepalen wanneer je (veel) energie verbruikt in huis. De dynamische stroomprijs ligt vaak lager dan het landelijk gemiddelde van de prijs. Kies het energiecontract dat bij jouw huishouden past.

Minder energie verbruiken

Je bespaart niet alleen door een gunstig energiecontract af te sluiten, maar ook door minder energie te verbruiken. Denk aan stroom, of je nu de waterkoker gebruikt of de tv aanzet. De kilowattuur-prijs stijgt, dus besparen is een verstandige keuze. Wat kost 1 kWh? Dit is gemiddeld €0,32 (oktober 2023), maar kan ook lager of hoger zijn. Hoe minder je verbruikt, hoe minder je hoeft te betalen. Dit geldt ook voor het gebruik van gas. Zet de verwarming daarom alleen aan als het echt nodig is, en houd hem zo laag mogelijk. Laat de kraan niet onnodig aanstaan, evenals de douche. Was pas als je een volle wasmachine hebt. Zet de lampen uit als ze niet aan hoeven te staan, en vervang oude lampen door moderne ledlampen. Alle beetjes helpen, wat betreft stroom en gas. Als het eenmaal in je systeem zit om hierop te letten, doe je niet meer anders.

Uitgaven bijhouden

Je hebt verschillende uitgaven in het huishouden. Voor energie bijvoorbeeld, zoals hierboven duidelijk wordt. Maar dat is nog niet alles. Verzekeringen, abonnementen, boodschappen, hypotheek of huur: het tikt flink aan. Door je uitgaven bij te houden, weet je beter waar je aan toe bent. Zo kun je ook inschatten welk budget je (maandelijks of jaarlijks) weer nodig hebt, om alles netjes te betalen. Vroeger was dit bekend als het huishoudboekje, maar vandaag de dag kun je dit ook gewoon online bijhouden. Het is maar net wat je handig vindt. Controleer ook meteen of je geen onnodige kosten maakt, bijvoorbeeld voor abonnementen die automatisch doorlopen. Je kunt ook spaarpotjes inrichten, om doelgericht te sparen – voor een vakantie, nieuwe auto of iets anders. Dit wordt zo ook makkelijker, omdat je een helder spaardoel voor ogen hebt.

Logische keuzes

De kosten kunnen al gauw oplopen als je onverstandige keuzes maakt. Zomaar een gameconsole kopen of onverantwoord omgaan met het huishoudpotje op vakantie: het is natuurlijk heel verleidelijk. Maar achteraf kun je dan weer spijt krijgen. Door de uitgaven netjes op een rijtje te hebben en te plannen, maak je hier logischere keuzes in. Het zit ‘m net zo goed in de kleinere keuzes, zoals boodschappen doen met een duidelijk boodschappenlijstje – het liefst met het oog op acties en kortingen. Op die manier kom je niet ineens thuis met allerlei producten die je niet nodig hebt.

Besparen in je huishouden kan een uitdaging zijn, maar met deze tips helpen we je op weg. Zo houd je meer over om te sparen of uit te geven aan andere dingen.

Facebook Comments

Share this post