Donderdag is boodschappen dag! Deze week is het de beurt aan Mirjam. Mirjam heeft coeliakie en haar dochter ook. Hierdoor moet ze goed opletten bij het doen van de boodschappen. Mirjam deed boodschappen voor bijna €200! Ze vertelt in deze blog wat ze kocht en hoe het komt dat haar boodschappen zo duur zijn.
- Vertel kort iets over jezelf (wie ben je, uit hoeveel personen bestaat je gezin, wat is je boodschappenbudget als je die hebt etc.)
Ik ben glutenvrij.nl want ik heb coeliakie. Of eigenlijk wij zijn glutenvrij, want ook mijn jongste dochter (7) heeft coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij gluten de darmvlokken afbreken. Als dit gebeurd kunnen wij voedingsstoffen niet meer opnemen met veel vervelende gevolgen als resultaat. De symptomen van coeliakie zijn heel divers. Bijvoorbeeld diarree of juist obstipatie, botontkalking, vermoeidheid en zwangerschapsproblemen. Op ikbenglutenvrij.nl schrijf ik over coeliakie en ons glutenvrije leven. Daarnaast werk ik 4 dagen per week als projectleider openbare ruimte
Verder wonen hier in huis manlief en oudste dochter (10).
Wij hebben geen boodschappenbudget. De afgelopen jaren besteedde we gemiddeld € 600,- per maand aan boodschappen. Dat is € 142,- per week. Ik heb geprobeerd om hierop te bezuinigen, maar daar ben ik mee gestopt. Ik bezuinig wel ergens anders op.
- Maak je gebruik van een weekmenu? Zo ja wat staat erop?
Als ik weet wat er in ons groentepakket zit, maar ik een planning voor de eerste paar dagen. De groentes die het eerst op moeten als eerste. En een goede afwisseling van maaltijden die de kinderen lekker vinden en maaltijden die ze niet goed eten. Maar manlief kookt ook regelmatig en houdt zich vaak niet aan dit halve-week-menu…
Deze week staat er op:
Vrijdag – chili con carne (met de laatste groentes van vorige week)
Zaterdag – preiquiche en spinaziequiche
Zondag – pad tai met garnalen en paksoi
Maandag – sperziebonen met aardappels en een worstje
Dinsdag – stamppot andijvie
Daarnaast eet ik vaak een salade voor lunch. Deze week wordt dat venkelsalade, roodlofsalade en misschien blijven er ook sperziebonen over voor een salade nicoise. Voor lunch eet ik ook vaak een restje avondeten. We koken altijd voor 4, maar vaak eten de meisjes hun portie niet helemaal op.
Ik zie dat het dit menu elke dag met vlees is (met uitzondering van zondag). Ik probeer elke week een paar keer vegetarisch en minstens 1 keer per week vis te eten. Maar dat lukt niet altijd…
- Welke boodschappen heb jij gehaald? En waar heb jij ze gehaald?
GROENTEPAKKET
In het oogstseizoen mogen wij elke week een groentepakket op halen. Dit is een consumentencollectief waarbij je betaald voor de huur van de grond, het poot- en zaaigoed en de tuinman. Wat er in het pakket zit, is afhankelijk van de oogst. Het pakket kost € 330,- per jaar, dat is (afhankelijk van het aantal weken oogst) ongeveer € 11,70 per week.
In ons groentepakket zit deze week:
- venkel
- aardappels
- winterwortel
- paksoi
- sperziebonen
- roodlof
- prei
- andijvie
GROENTEMAN
Elke week ga ik naar de markt om fruit te halen (en in de winter ook groentes). Deze keer kocht ik voor € 23,25 aan fruit:
- 2 kilo appels
- 3 mango’s
- bananen
- 3 x frambozen
- 3 x bramen
- 2 kilo peren
PICNIC
Na het maken van het halve-week-menu doe ik het liefst een bestelling bij Picnic. Helaas hebben die vaak niet alles wat ik nodig heb, of kom ik niet boven de € 25,- die minimaal nodig is voordat ze leveren. Maar deze week wel. Ik bestel:
- glutenvrij stokbrood
- glutenvrij haverbrood
- 2 x feta
- melk
- eieren
- garnalen
- spinazie
- Saucijzen
totaal € 28,36
GLUTENVRIJEMARKT.COM
Mijn glutenvrije muesli is op. Dus ik doe ook een glutenvrije online bestelling van totaal € 46,15
- 6 pakken havermuesli
- 7 pakken bon matin broodjes
en om aan de € 45,- te komen voor de gratis verzending, koop ik er nog wat koekjes bij:
- speculaasbrokken
- kaneelvingers
- chocoladekoekjes
KAASBOER
Bij de kaasboer halen we elke week een kilo kaas. Deze week haal ik ook wat Franse kaasjes voor bij de zondagse borrel. Totaal € 18,85.
ALBERT HEIJN
De overige boodschappen doen we in de loop van de week bij de Albert Heijn om de hoek:
Vrijdag, € 6,76:
- gehakt
- tomatenblokjes
- vleeswaren
Zaterdag, € 10.89
- ijsjes
- brood
- glutenvrij brood
- glutenvrije bon matin broodjes
- glutenvrije oreo’s
Woensdag, € 36,90
- bananen
- sinaasappels
- glutenvrij brood
- knijpfruit
- blik ananas
- mayonaise
- dessertrijst
- hagelslag
- 8 glutenvrije tussendoor repen
- fanta en bugles voor de oppas
- fiberhusk, glutenvervanger voor het bakken van krentenbollen
Donderdag, € 14,97
- brood
- chips
- kipkluifjes
- cheesstrings
- mozzarella
- geraspte kaas
- yoghurt
- Hoeveel heb je uitgegeven?
Ik heb totaal € 197,83 uitgegeven. Dat is heel veel…
Dat komt met name vanwege de glutenvrije bestelling. Die doe ik gewoonlijk maar zo’n 4 keer per jaar. Omdat deze bestelling later kwam moest ik ook bij de Albert Heijn nog wat glutenvrije producten kopen. En ja, glutenvrij eten is gewoon een stuk duurder dan de glutenvolle variant.
Daarnaast besteden we ook veel geld aan groentes en fruit. En aan kaas.
En natuurlijk werkt het ook niet mee dat we regelmatig nog even bij de Albert Heijn binnen stappen…
- Moet je nog meer dingen halen deze week? Of heb nu alles?
Gelukkig, dit was het 😉
Wil jij ook eens delen wat je hebt uitgegeven bij je weekboodschappen? Dat lijkt mij in ieder geval super leuk! Je mag mij mailen via: hello@joyfromjoyce.nl.
Geef een reactie