Iedere donderdag deel ik een interview waarbij ik iemand vragen stel over het doen van boodschappen, het boodschappen budget en wat er op het weekmenu staat. Vandaag beantwoord Marko de vragen, en volgens mij is Marko de eerste man die mee doet aan dit onderdeel op mijn blog.
Vertel kort iets over jezelf (wie ben je, uit hoeveel personen bestaat je gezin, wat is je boodschappenbudget als je die hebt, een dieet die je volgt, vega of niet etc.)
Ik ben Marko. Sinds twee jaar ben ik thuisblijfvader en verdient mijn vrouw de kost. We hebben drie kinderen: een zoon van 17, een dochter van 11 die deze zomer voor het eerst naar het middelbaar gaat en een zoon van 10. Daarnaast ben ik blogger voor www.bestemmingbuitenlucht.nl.
Wij zijn zogenaamde flexitariërs, al vind ik dat eigenlijk een raar woord. Om redenen van dierenwelzijn, milieu en ook een beetje de portemonee eten we meerdere keren per week zonder vlees. En ik heb een aantal heerlijke vleesloze gerechten die gewoon geen vlees nodig hebben.
Wat staat er op je weekmenu voor deze week? Of heb je er geen?
Ik plan graag een aantal dagen vooruit, maar meestal niet de hele week. Ook wil ik halverwege de week nog wel eens wisselen, als dat zo uitkomt. Grofweg proberen we op zaterdag in elke geval alle ingrediënten in huis te hebben om dinsdag of woensdag te halen.
Voor het weekmenu selecteer ik altijd werl één of twee uit de favorieten van mijn gezin:
- Penne met spekjes en rode saus
- Vegatarische groentetaart
- Chakchouka (Marokkaanse eieren)
- Pastasalade
- Een Curry met rijst
Het is nu vakantie, en ik doe het daarom even wat rustiger aan en bekijk per dag waar we zin in hebben.
Wat mag er niet ontbreken op je boodschappenlijstje?
Beleg. Ik ben altijd een ramp in het onthouden welke beleg nu weer op is. De kinderen lijken soms binnen twee dagen een pot hazelnootpasta verorberd te hebben. Maar als hun kop ernaar staat kan het ook zomaar de pindakaas of hagelslag zijn. Er is geen peil op de trekken. Nu mijn kinderen ouder zijn app ik ze vanuit de winkel wel eens wat er nodig is.
Wat is je grootst valkuil tijdens het boodschappen doen? (Wat belandt er in je kar wat er eigenlijk niet in moet komen?)
Chips. Vaak kan ik die wel laten liggen, maar zodra ze in de aanbieding zijn, ook al is het maar een dubbeltje, ga ik voor de bijl.
Welke boodschappen heb jij gehaald? En waar heb jij ze gehaald?
Vandaag ga ik uientaart maken, een recept van Nigella. Hiervoor heb ik uien, parmezaanse kaas, boter en bloem gehaald. De rest had ik nog in huis.
Voor de groentes ga ik er een salade bij maken en daarvoor heb ik ijsbergsla, en een avocado gekocht. Tomaten had ik ook nog in de koelkast liggen.
En ik was met mijn dochter samen en de Pringels lagen bij de kassa als 1+1 gratis. Dus……
De boodschappen heb ik bij Jan Linders gedaan. Wekelijkse boodschappen haal ik meestal bij de Colruyt net over de grens.
Hoe vaak per week doe je boodschappen?
Gemiddeld toch wel drie tot vijf keer dat ik even voor een boodschap naar de supermarkt fiets. Maar substantiële boodschappen meestal twee keer per week.
Hoeveel heb je uitgegeven?
Vandaag dus vrij weinig: €15. Doorgaans gaat er in week toch snel €100 tot €125 aan boodschappen op
Moet je nog meer dingen halen deze week? Of heb nu alles?
Deze week is het dus festina lente en bepaal ik het per dag. En ik denk dat de frituur/snackbar ook nog wel een bezoekje mag verwachten. Of is dat geen boodschappen doen? 😉
Wat is jouw ultieme boodschappen tip?
Als je een weekmenu plant, bedenk dan ook meteen wat je met de restjes doet. Vaak kun je die een volgende dag goed gebruiken in een ander gerecht. Je kunt veel geld besparen als je daar van tevoren even bij stil staat. Eenmaal per week een tomatensoep met de restjes groente en vlees is ook een oplossing.