Persoonlijk

Gender Neutraal?

Steeds vaker hoor en zie ik om mij heen dat mensen hun kinderen gender neutraal opvoeden. Gender watte? Ja Gender neutraal dit betekent dat je geen stereotyperende rollen aan jongens en meisjes geeft. Jongens mogen prinsessenjurken aan en meisjes mogen met auto’s spelen. Maar is dit wel zo bijzonder?

Wij zijn hier in huis niet bewust bezig met gender neutraal speelgoed. Het is misschien toevallig dat Sofie het liefst met poppen speelt en Aron het liefst met auto’s. Maar eigenlijk vinden wij dit gewoon normaal. Maar ook Sofie speelt regelmatig met de auto’s van Aron en Aron speelt ook wel eens met de vrolijke vriendjes van Sofie. Maar is dit dan direct gender neutraal? Ik vind van niet, ik vind dat dit normaal is en dat elk kind zelf wel bepaald waar hij of zij mee wil spelen.

Vraag bijvoorbeeld eens aan de juf waar je kind allemaal speelt en de poppenhoek komt vast wel een keer voorbij, maar ook zal hij of zij ook met de bouwblokken spelen en niet omdat het moet, maar omdat je kind hier zelf voor kiest. En eigenlijk is dit altijd al wel zo geweest. Of in ieder geval sinds dat ik mij kan herinneren. Wij hadden thuis niet alleen barbie’s en poppen, nee mijn zus en ik speelden net zo graag met Knex of andere “jongens” speelgoed.

Jij creëert het voorbeeld

Maar uiteindelijk ben jij diegene die het voorbeeld geeft. Doet alleen mama in huis alle huishoudelijk taken? Of springt papa ook wel eens bij? Bij ons in huis doen we de huishouding samen. Waar ik bar slecht ben in de was is Robert daar een stuk beter in. Ik heb hier in huis meer rechten dan alleen het aanrecht en Aron en Sofie zullen ook mee krijgen dat iedereen alles kan doen en mag doen.

Wil Sofie bouwvakker worden? Prima zolang ze maar gelukkig is en Aron? Misschien wil hij wel nagelstylist worden. Zolang de kinderen maar gelukkig zijn en kunnen doen wat ze willen. Maar Gender Neutraal? Dat mag van mij wel verdwijnen, noem het liever een normale opvoeding waarbij ze hun eigen ik mogen ontdekken.

 

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

14 Comments

 • Reply Josan

  Helemaal mee eens ik vind het ook de grootste onzin.

  28/05/2016 at 6:26 am
 • Reply Kim

  Ik had er nog nooit van gehoord, maar ben het helemaal met je eens. De kids bepalen zelf waar ze mee willen spelen en wat ze willen worden.
  Wel denk ik dat je onbewust een jongen sneller een autootje aanbiedt dan bijvoorbeeld een Barbie. Onze kleine man is nu nog heel klein, maar ik zal eerder een autootje kopen dan een pop. Maar mocht hij om een pop vragen, dan krijgt hij dat uiteraard!

  28/05/2016 at 7:33 am
 • Reply Tamara

  Helemaal mee eens! Ik vind het toch wel zo’n onzin! Het is net of je een ontaarde moeder bent als je geen barbie trui voor je zoon koopt.

  28/05/2016 at 7:40 am
 • Reply Carmelina

  Hmm…. wij zijn ons hier dus wel heel bewust van en letten er ook echt op.. Ik heb een allergie voor de opmerking naar jongetjes “niet huilen want je bent toch geen meisje, mietje, of wat dan ook” en geloof me die opmerking is heel snel gemaakt. Of “jebent een jongen dus kop op beetje stoer/groot/sterk zijn hoor!”

  Ik heb zelf 3 broers en hoevaak ik vroeger gehoord hebt, “jij was net een jongen je klom in de hoogste bomen” of “car ga eens netjes zitten je bent een meisje hoor”

  Het zit hem voor ons dus niet in de speelgoed maar in hoe ga je met hem/haar om…

  En daar letten wij dus op.. Ik denk dat is heel kwaad zou worden als iemand mijn kind zijn manier van het uiten van emoties zou afnemen alleen omdat het een jongen is..

  28/05/2016 at 7:41 am
 • Reply Simone

  Helemaal mee eens, er hoeft niet zo”n stempel op. Ik vind dit ook maar normaal dat je kinderen mogen zij wie ze zelf willen worden.

  28/05/2016 at 7:58 am
 • Reply Bianca

  De wereld zal een stuk makkelijker worden als iedere ouder het kind keuzes laat maken en respecteren maar vooral steunt omdat het is wie het is. Hoe vaak ik nog kinderen/pubers spreek die vertellen dat ze op hetzelfde geslacht vallen en ouders altijd zeiden dat het prima was, totdat. …..juist ja, het eigen kind betreft. Dus gender neutraal? Laat kinderen zich zelf ontwikkelen, begeleid waar nodig, maar laat ze uitzoeken wie ze zijn.

  En carmelina, ik zeg juist tegen kinderen, huilen mag hoor als er wat is hoort dat erbij, nog nooit geslachts afhankelijk geweest!

  28/05/2016 at 8:18 am
  • Reply admin

   Oh helemaal mee eens!

   28/05/2016 at 8:55 am
 • Reply Lara

  Ik merk in de kleuterklas ook dat kinderen daar helemaal niet mee bezig zijn. Als een jongen de poppenhoek kiest wordt er niet gek gekeken en als een meisje spelen met de trein kiest ook niet. Gelukkig maar:) Maar dat verandert nog wel op latere leeftijd denk ik

  28/05/2016 at 9:15 am
 • Reply marjon

  Ik had er nog nooit van gehoord, maar vind het ook maar vreemd.
  Ik vind het ook normaal dat de kinderen gewoon lekker spelen met wat ze willen. Onze 2 jarige zoon wil ook wel eens een jurk van grote zus aan tijdens het spelen. Prima.

  Zoals je zegt: als ze maar gelukkig zijn!

  28/05/2016 at 10:38 am
 • Reply Angelique

  Ik ben het met je eens. Hier niet bewust gender neutraal maar op vraag van Keano. Hij heeft een pop, woody dat wel maar door sommige mensen wordt dit al raar gevonden. Ik ben natuurlijk alleenstaande moeder waar mn vriend af en toe bijspringt (wonen niet samen) dus niks alleen aanrecht voor mama. Ja ik vind het wel belangrijk dat keano leert koken en schoonmaken maar dit lijkt mij meer dan normaal. En dat terwijl ik niet niet zo ben opgevoed. Vrouwen hoorden thuis en mannen aan het werk. Hier in huis is het andersom.

  28/05/2016 at 10:42 am
 • Reply Claudia

  Mijn jongste zoon gaf n pratende My Little Pony als de reclame erop was altijd n kusje, tegen de tv. Dus die kreeg hij voor sinterklaas. En ook Dora’s gehad ook Dora’s kussen etc. Hij wordt nu 13 in september en is n echte man. Dus ik zou zeggen laat ze lekker joh.

  28/05/2016 at 1:45 pm
 • Reply Eline

  Helemaal mee eens! Kinderen spelen toch wel met hetgeen wat ze leuk vinden.

  28/05/2016 at 6:30 pm
 • Reply Liess

  Dat “gender neutraal” is echt weer zo’n hype !

  29/05/2016 at 5:26 pm
 • Reply Jessica

  Mee eens, kindje lekker laten spelen waarmee het wilt spelen! Mijn zusje heeft vroeger een autokleed gehad met heel veel auto’s en ze is er trots op…

  30/05/2016 at 7:46 pm
 • Leave a Reply