Happy momlife

eten met Sophie 1
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Fleur haar eerste hapjes + winactie

De laatste tijd kreeg ik regelmatig vragen over Fleur haar (eerste) hapjes en mijn onzekerheden hierover. Ik heb namelijk wel eens aangegeven dat Fleur niet van potjes en prutjes houdt en dat ze ons eerste kindje is die dit weigert. Oké niet heel erg, want gelukkig bestaat er ook een andere manier van voedsel aanbieden, namelijk Rapley. Inmiddels zijn wij hier nu een tijdje mee bezig en deel ik graag mijn ervaring. Helemaal onderaan dit blog kun je een super tof eetsetje van Sophie de Giraf winnen!

Wat is rapley? 

Misschien heb je al wel eens gehoord van de Rapley-methode of de Kleintjes methode. Beide komen er eigenlijk op neer dat je je baby hele stukken eten gaat aanbieden in plaats van gepureerd eten. De naam Rapley komt van de onderzoeker Gill Rapley, deze dame onderzocht of baby’s spontaan op vast voedsel over zouden gaan wanneer ze hiervoor de kans krijgen. Dit werkte en kinderen maken tegenwoordig steeds meer kennis met voeding op deze manier. Daarnaast heb je nog de kleintjesmethode gemaakt door Stefan Kleintjes (oprichter van Kennisinstituut borstvoeding.com, een site waar ik in de kraamweek veel op heb gelezen!). De kleintjesmethode is meer dan alleen hele stukken eten, Stefan Kleintjes staat ook voor gezond (eventueel biologisch) voedsel en gezellig samen eten. Dat samen eten komt hier in huis gelukkig wel goed aangezien wij altijd aan tafel eten. Tijdens onze vakantie heb ik het boek Eten voor de Kleintjes gelezen om hier meer van te leren. Je kunt het book als kobo plus lezer lezen binnen je abonnement of via bol.com bestellen.

Eng! 

Om direct maar te beginnen; ik vond het dood eng! Toen Fleur geen potjes en prutjes wilde raakte ik wel een beetje in de stress. Ze moest toch leren eten? En wat moet ik nu? Het antwoord was natuurlijk helemaal niet moeilijk. Ik begon haar stukjes groente aan te bieden in schijfjes, reepjes en brokken. En wonder boven wonder ging het iedere keer goed. Dit gaf mij vertrouwen om nog meer te proberen en tegenwoordig eet Fleur eigenlijk alles wat ze mag eten als wij dit eten, snap je hem nog? haha! Het komt heus wel eens voor dat kindjes zich verslikken, maar dan is er een kokhalsreflex die bij baby’s nog erg goed werkt. Nu blijkt het zo dat met Reflux de boel zelfs nog beter werkt.

Het gebruiken van de Kleintjesmethode en/of Rapley wordt geadviseerd vanaf 6 maanden. Vanaf dat moment is de hand- en oogcoördinatie klaar om voedsel te pakken en naar het mondje te brengen, ook zijn de fijne en grove motoriek klaar voor het pakken van voedsel. Het immuunsysteem is voldoende rijp en het verteringssysteem is goed op orde. Wij hadden Fleur voor die tijd wel al potjes fruit aangeboden en dit heeft ze ook gewoon gegeten. Fruit was eigenlijk nooit het probleem gepureerd.

In het boek wordt aangegeven dat mensen soms bang zijn dat een kind stikt in stukken eten, hier was ik zelf ook echt heel erg bang voor. Stefan Kleintjes zegt hierover het volgende: een baby heeft een sterke kokhalsreflex, die zit eerst voorin de mond en verplaatst zich geleidelijk achterin de mond. De kokhalsreflex beschermt je tegen stikken. Komt het eten teveel achterin en is je kind nog niet zo’n geoefende eter, dan gaat hij kokhalsen (kokken). Laat je kind dus maar kokken! Dat gaat hij sowieso doen, vooral in het begin. Niet helpen of ingrijpen, je kind moet dit zelf oplossen, tenzij je echt door hebt dat het niet goed gaat. Ik heb een EHBO cursus gevolgd en ben hier op zulke momenten ook erg blij mee. Hij spuugt het er dan wel weer uit en daar leert hij van, juist hoe meer je kind dit doet hoe makkelijker hij hierin wordt.

Zelf eten 

Bij de Kleintjesmethode eet je kind zelf. Je biedt het eten aan op een bordje of gewoon op het plateau van hun kinderstoel en het kind bepaalt wat ze eet. Fleur vindt het geweldig als ze haar bordje met eten voor zich krijgt. Ik geef haar altijd verschillende soorten groente of fruit, zodat ze kan kiezen en smaken kan afwisselen. Ik vind het ideaal, wij eten nu met z’n alleen en ook ik kan mijn eten warm op eten haha! De praktijk heeft laten zien dat kinderen die stukken zelfstandig eten later ook beter eten en stiekem hoop ik hier ook echt op. Aron is altijd een goede eter geweest, maar Sofie is een drama met avond eten. Hopelijk lijkt Fleur ook hier in weer op Aron haha!

Eten met Sophie de Giraf

Fleur kreeg een Sophie de Giraf eetsetje om hiervan haar eerste hapjes te eten. Super leuk en handig, want het kommetje heft een zuignap waardoor hij niet makkelijk van de tafel af valt. Ook het bordje heeft een antislip onderkant. Het setje is compleet voor de allereerste hapjes. Ook zit er een fijne anti-lekbeker bij met een ergonomische tuit, bij haar broodje krijgt Fleur altijd een beetje water. De beker kun je gebruiken als tuit en later kun je de deksel eraf halen, zodat je kindje normaal kan leren drinken. Ideaal met een antislip bodem en twee oren om de beker goed vast te kunnen houden. En als laatste zit in het setje ook een lepeltje en vorkje waarmee je kindje kan leren eten. Nu liggen die bij ons nog in de bestek lade, maar als Fleur er eenmaal aan toe is zullen wij ook deze aanbieden om zelf mee te leren eten. Het setje kun je gebruiken vanaf 6 maanden en staat onwijs gezellig in huis en op tafel. Wat ook fijn is is dat de producten gewoon mee kunnen in de vaatwasser. Scheelt enorm veel werk en tijd!

WINNEN!

In samenwerking met kleinegiraf.nl mag ik één eetsetje weggeven aan een volger. (t.w.v. €36,99) Dit setje bevat alles wat ik hierboven genoemd heb en wat je op de bovenstaande foto ziet natuurlijk. Wat moet je doen om kans te maken?

  • Laat een reactie achter onder dit bericht of de foto op Instagram waarin je vertelt voor wie je mee wilt doen
  • Volg mij op Instagram @joyfromjoyce
  • Extra kans: volg mij op facebook
Facebook Comments

Share this post