Happy momlife

shutterstock_614589200
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Spelen met het eten? Wij pakken het zo aan

Spelen met het eten daar doen wij hier in huis niet aan. Wij hebben tijdens en rondom het eten duidelijk regels en dit lijkt goed te werken bij onze kinderen. Ze eten goed, of nou ja 2 van de 3 en ze kunnen ook oprecht genieten van eten. Ik vertel je hoe wij dit aanpakken.

Tijdens één van mijn stages kreeg ik veel opvoedkunde mee. Dit was een stageplek waar veel kinderen een stukje heropvoeding kregen, voornamelijk met eet gewoontes. Ik heb daar persoonlijk veel van geleerd, veel dingen die wij uit ons zelf al doen maar ook gewoontes die ik niet zo goed kon plaatsen. Twee van de drie kinderen hier in huis zijn makkelijke eters, maar bij de ander moeten wij toch echt moeite doen om de groentes naar binnen te krijgen.

Aan tafel eten

Voor de meesten onder ons klinkt dit heel gewoon, maar dat is het niet altijd. Wij eten altijd  aan de eet tafel. Ik dek ’s avonds de tafel met een placemat, allemaal een bord en bestek. Dit zijn standaard gewoontes, die ik van huis uit heb meegekregen. Ook gaat de tv uit zodra ik mijn pannen op tafel zet. Dit zodat de kinderen met het eten bezig zijn.

Een gezellige sfeer

Eten in een ontspannen sfeer werkt voor de kinderen goed, ze voeren vrolijke gesprekken en zijn niet alleen gefocust op het eten. Hierdoor gaan de hapjes vaker makkelijker naar binnen.  Wij praten over de dag, wat ze beleefd hebben op school en wat ze willen doen bijvoorbeeld.

“lust ik niet”

Iedereen heeft wel iets wat je niet lekker vind. Iets wat je absoluut niet wilt eten. Wij hebben met de kinderen de afspraak dat als ze iets echt niet lusten ze net zoveel hapjes eten als dat ze oud zijn. Zo proeven ze het wel en kan best zijn dat ze het opeens wel lekker vinden. Dit gebeurt echt.

Geen speelgoed tijdens het eten

Tijdens het eten, zijn wij bezig met eten. Er zal dan ook geen speelgoed op tafel aanwezig zijn, dit zodat de nadruk wel ligt op het eten. Speelgoed lijdt af, een kind zal zich focussen op het speelgoed en het eten vergeten. Met als resultaat: koud eten brrrr. Net als tablets tijdens het eten, dit zul je hier in huis ook niet zien.

Een toetje is onderdeel van de maaltijd

En geen beloning. De kinderen krijgen, als wij toetjes eten die dag. Het toetje hoort bij het eten, en niet als beloning omdat hij zijn bordje heeft leeg gegeten (of niet). Dit omdat er in toetjes ook voedingsstoffen zitten die de kinderen goed kunnen gebruiken. Wij eten overigens niet iedere dag een toetje.

Maak er geen strijd van

Wil je kind niet eten? Ga geen strijd aan, als een kind echt niet wil eten eet het niet. Er zijn bepaalde fases in de ontwikkeling van het kind waarbij ze minder eten. Ze hebben dan genoeg reserves dat ze het wel volhouden. Dit vond ik zelf in het begin heel lastig. Soms negeer ik Aron zijn ‘geklaag’ tijdens het eten, uit eindelijk gaat hij dan altijd gewoon rustig eten. Ik praat dan over de andere dingen van die dag en niet over hoeveel hapjes er nog op zijn bord liggen.

Dit is “kort” uitgelegd hoe wij omgaan met het eten en tijdens het eten. Ik ben benieuwd wat jullie manier is. Het werkt natuurlijk niet altijd, ik kijk vooral naar het moment. Wat heb jij liever eten of spelen met eten? 

* Dit is mijn mening en mijn manierop Spelen met het eten. Ik ben er niet op uit om discussies uit te lokken maar meer om jullie een kijkje te geven over hoe wij eten.

Facebook Comments

Share this post