Happy momlife

Photo by Kindel Media on Pexels.com
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Elektrische auto: tweedehands of nieuw?

Elektrische auto’s hebben de toekomst. Vanaf 2035 mogen er geen nieuwe benzineauto’s meer verkocht worden, en moet alles wat dan op de markt komt zonder schadelijke uitstoot zijn. Elektrische auto’s zijn een schoon alternatief. Elektrische auto’s zijn de laatste jaren al ontzettend gestegen in populariteit, en ze blijven dat doen. Omdat levertijden voor nieuwe elektrische auto’s op dit moment lang zijn en de kosten nog erg hoog: hoe risicovol is een elektrische occasion?

an electric car charging

Groot aanbod

Omdat de elektrische auto’s in korte tijd zo zijn toegenomen, zijn er ook veel exemplaren te vinden op de occasionmarkt. Van benzineauto’s weten we inmiddels dat een tweedehands auto prima kan, en financieel zelfs slimmer is omdat de waarde van een nieuwe auto ontzettend snel daalt na het eerste gebruik. Maar hoe zit dat met elektrische auto’s?

Restwaarde

Wanneer de restwaarde van een auto wordt berekend, zijn er een aantal factoren die een rol spelen. Zo wordt gekeken naar de kilometerstand, het verbruik van de auto, de algemene staat en het merk. En bij een elektrische auto is de belangrijkste factor de staat van de accu, en dan met name de actieradius. De actieradius geeft namelijk aan wat het bereik is van de auto, ofwel hoeveel kilometer je op een opgeladen accu kunt rijden. Daar komt dan nog bij dat een accu bij gebruik altijd zal slijten, en slechter zal worden met de tijd.

Een tip wanneer je op het punt staat een elektrische occasion aan te schaffen, is dan ook het maken van een lange proefrit, zodat je zelf kunt zien hoe het met de accu gesteld is.

Elektrische occasion lease

Wil je zelf geen auto aanschaffen maar ga je elektrisch leasen? Ook dat kan met een occasion. Wanneer je een private leasecontract afsluit voor een occasion haal je daar veel voordeel uit, omdat je bijvoorbeeld minder lang hoeft te wachten dan bij een nieuwe leaseauto. Kijk bijvoorbeeld eens naar een audi occasion lease of bmw occasion lease.

Kortom, van een elektrische auto kun je zeker ook als tweedehandsauto nog veel rijplezier ervaren. Wanneer je weet wat de staat van de accu is en zelf hebt ervaren wat de actieradius is, kun je een weloverwogen beslissing maken. Over het algemeen is het zo dat de oudere elektrische auto’s een minder hoge actieradius hebben dan de nieuwere modellen. Er zijn constant nieuwe ontwikkelingen om het bereik van elektrische auto’s te vergroten.

Facebook Comments

Share this post