Happy momlife

shutterstock_89737843
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Een oppas regelen, hoe doe ik dat?

Dé perfecte oppas vinden kan soms een flink karwei zijn, vooral als het de eerste keer is. Je wilt je lieve kinderen natuurlijk wel in de best mogelijke handen laten. Hoe doe je dat nou, een oppas regelen? Waar moet je op letten? In deze blog geef ik je een paar tips om de beste oppas te kunnen regelen.

Een goede start

Het belangrijkste is dat je vanaf dag één helder hebt wat je precies zoekt, hoeveel geld je hiervoor beschikbaar hebt en wat voor activiteiten je wil dat de oppas gaat doen. Misschien wil je graag een afgestudeerde pedagogisch medewerker die de kinderen uit school haalt, ze de hele dag vermaakt en een warme maaltijd klaar heeft staan als je thuiskomt. Of je bent op zoek naar een 16-jarig meisje die een paar uurtjes in de avond oppast, de kinderen in bed legt en dan wacht totdat jullie thuis zijn van een lekker avondje uit. Dit zijn natuurlijk verschillende doelgroepen. Houd het allemaal wel realistisch. Je kan niet een scholier met 10 jaar ervaring verwachten. Hoe meer je ook wilt vragen van je oppas, hoe meer je bereid moet zijn om te betalen.

Oriëntatie

Soms heb je geluk en woont de juiste persoon in dezelfde straat. Soms is dit niet het geval en moet je toch op een andere manier aan een oppas zien te komen. Vroeger hingen we een kaartje bij de supermarkt en wachtten we tot er iemand op reageerde. Sindsdien is de technologie flink ontwikkeld en zijn er verschillende sites waar je oppassers kunt vinden, zoals Sitly.nl (voorheen Oudermatch.nl). Je kunt hier een profiel aanmaken waarbij je een klein verhaaltje vertelt over jezelf, je kinderen en wat je precies zoekt in een oppas. Je geeft hierbij aan op welke dagen je de oppas nodig hebt. De website zoekt potentiële oppassers in de buurt die je een berichtje kunt sturen en waar je zo mee in contact kan komen.

Kennismaken

Zodra je een leuke en geschikte oppas hebt gevonden nodig je haar uit voor een kennismakingsgesprek. In dit gesprek kan je haar beter leren kennen en kijken of er een klik is. Neem hier de tijd voor. Probeer dit gesprek ook zo relaxed mogelijk te houden aangezien het voor jullie beide spannend kan zijn. Ga bijvoorbeeld op de bank zitten in plaats van rond te tafel. Bereid van te voren een paar vragen voor waarmee jij denk haar beter te leren kennen. Vraag bijvoorbeeld wat ze zo leuk vindt aan oppassen, wat haar ervaring is en hoe ze een oppas avond zou inrichten. Let wel op dat dit geen ondervraging gaat worden. Ze zit natuurlijk niet op het politiebureau!

Verwachtingen

Tijdens het kennismakingsgesprek is het belangrijk dat je jouw verwachtingen uitspreekt. Wat vraag je precies van haar? Verwacht je dat ze ook een paar huishoudelijke klusjes doet? Spreek dit duidelijk uit. Hoe meer ze doet, hoe meer verantwoordelijkheid ze heeft. Dit moet zij natuurlijk wel willen en ze moet er ook klaar voor zijn.

Daarnaast is het belangrijk om toe te lichten wat zij mag verwachten. Hoeveel ga je haar bijvoorbeeld betalen? Over geld praten vinden we meestal lastig, maar het is wel heel belangrijk. Het oppastarief wordt samengesteld aan de hand van verschillende factoren: onder andere haar leeftijd, ervaring, de werkzaamheden die ze doet, hoeveel kinderen en de leeftijd van de kinderen.

Tip: zet alle afspraken vast in een oppas contract. In dit contract leg je de werkzaamheden vast: welke dagen je oppas komt, de regels en de overige afspraken. Zo is het allemaal duidelijk voor jou en je oppas!

Proefdag

Klikt het en zijn jullie het over alle afspraken eens? Dan is het handig om als laatste check een proefdag te doen. Nodig haar uit op een middag waarbij jij en je kinderen thuis zijn. Op het begin blijf je er nog even bij en kun je uitleggen waar alles ligt en je oppas kan vragen stellen. Ga tussendoor even weg om boodschappen te doen of om in de stad rond te lopen. Als mama er is gaan kinderen namelijk snel naar jou toe. Ben je even weg, dan gaan ze naar de oppas. Evalueer met je oppas hoe het is gegaan als je terug bent. Vraag ook aan je kinderen wat zij ervan vonden, zij zullen namelijk de meeste tijd met haar doorbrengen!

Juiste oppas gevonden? Check!

Is alles goed gegaan en vond zij het ook leuk? Zijn je kinderen tevreden? Top! Dan heb jij dé perfecte oppas gevonden. Zorg dat jullie goed blijven communiceren en jullie je beide aan de afspraken houden. Dat kun je nog een hele tijd van je ideale oppas genieten.

Facebook Comments

Share this post