Happy momlife

person wearing gray and white socks near brown fireplace
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Een gashaard in de woonkamer: wel of niet?

Ik wil echt dolgraag een haard in de woonkamer. Ik vind het zo sfeervol en het geeft extra warmte af. Je hebt tegenwoordig zoveel opties qua haarden. Ik heb de voor en nadelen van een Gashaard voor jullie uitgezocht.

person wearing gray and white socks near brown fireplace

De voordelen van een gashaard

Gemakkelijk aan en uit

Een gaskachel kun je aan- en uitzetten wanneer je dat wil. Een houtkachel kun je niet aansteken als je later die dag nog weg moet, omdat hem niet onbeheerd achter kunt laten. En daarnaast vind ik dat je een houtkachel altijd wel blijft ruiken, binnen en buiten. Met een gaskachel heb je dit niet. Een gaskachel zet je gewoon uit en als je thuiskomt weer aan. Er zijn zelfs gaskachels die je kunt bedienen met je telefoon, zodat hij brandt bij thuiskomst of zodat je hem nog uit kunt zetten als iemand dat is vergeten. Wat ook handig is, is dat je geen schoorsteen nodig hebt, bij ons huis dus heel erg handig.

Weinig onderhoud

Je hebt geen gedoe met schoorsteenvegers of as dat in huis rond dwarrelt. Een gaskachel geeft geen rommel en heeft bijna geen onderhoud nodig. Je hoeft maar één keer per jaar de binnenkant even stofvrij te maken en desnoods het glas schoon te maken bij vlekken.

Een gashaard verbruikt weinig

Je zou misschien denken is een gashaard wel gericht op de toekomst? We gaan natuurlijk steeds meer voor huizen zonder gas en de gasprijzen stijgen ook alleen maar meer, maar een gashaard verbruikt heel weinig gas. Daarnaast is brandhout in aanschaf ook vrij prijzig, dus met een gashaard ben je in veel gevallen goedkoper uit.

De nadelen van een gashaard

Er is een gasleiding nodig

Voor een gashaard in de woonkamer heb je een gasleiding nodig. Deze moet ook tot op de plek liggen waar je de haard wilt plaatsen, anders moet dit aangelegd worden. Het laten aanleggen van een gasleiding naar de juiste plek brengt de nodige kosten met zich mee en dat prijskaartje loopt vaak hoog op. Er is ook een rookkanaal nodig om de rookgassen af te voeren. Dit kan door een schoorsteen of een speciaal aangelegd rookkanaal. Ook dit moet dus aangelegd worden als dit nog niet aanwezig is. En kan ook de kosten hoger maken.

Minder warm

Mocht je het echt doen voor de warmte, dan geeft de houtkachel dit toch altijd meer. Een houtkachel kun je ook zo hoog opstoken als je dat zelf wilt en bij een gaskachel heb je natuurlijk een limiet.

Heb jij al eens een gashaard overwogen?

Facebook Comments

Share this post