De winter is heerlijk. Een fantastische tijd voor gezelligheid en fantastische gerechten. En bij zo’n lekker gerecht hoort natuurlijk een lekker wijntje. Niet iedereen kan sommelier zijn en dan is de keuze voor een mooie wijn nog wel eens lastig. We maken het een stuk makkelijker voor je door drie tips voor wijnen aan je te geven.
Witte of rode wijn doet het altijd goed
De discussie ‘rode wijn’ of ‘witte wijn’ is eentje die nog jaren gevoerd zal worden. Iedereen heeft een persoonlijke favoriet. Goed nieuws voor beide kanten: zowel een witte als een rode wijn doet het uitstekend bij een winters gerecht. Een krachtige rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot, past perfect bij bijvoorbeeld een stoofpot of bij wild. Aan de andere kant is een volle Chardonnay of een aromatische sauvignon blanc een lekkere aanvulling op een romige saus, gevogelte of bij vis.
Wil je echt iets helemaal anders, kies dan voor een lekkere Brunello wijn. Nootachtig, rokerig, aards, donker en rijp: het zijn de kenmerken van de Brunello wijnen. Deze wijn heeft maar liefst 24 tot 36 maanden op Frans eikenhout gerijpt.
Voor het dessert: 20 jaar oude port
Bij een winters gerecht hoort ook een dessert. Voor het dessert kun je bijvoorbeeld kiezen voor een heerlijke port. Bij Colaris vind je zelfs een 20 jaar oude port met de naam ‘Red Tawny Port Butler’. Verfijnd, zoet en met complexe smaaktonen. Het is de perfecte balans tussen rode bessen en gedroogde vijgen, pruimen en karamel. Het heeft een zijdezachte textuur, maar ook complexe eik-smaken. Een echte port komt natuurlijk uit Portugal en wordt gemaakt van de lekkerste druiven.
Naast deze port kun je ook kiezen voor ‘Old Prestige’ Deze heeft ook een mix tussen rode bessen, gedroogde vijgen, pruimen en karamel, maar is toch weer net even anders. Ook hier mag je rekenen op een zijdezachte textuur. Misschien is het lastig om het verschil uit te leggen en in dat geval kunnen we je maar één ding aanraden: proeven!
Voor oud en nieuw: Mousserende Rosé
Als je op zoek bent naar een sprankelende wijn om het nieuwe jaar in stijl te verwelkomen, is een mousserende rosé een uitstekende keuze. Deze feestelijke wijn combineert de levendige bubbels van een mousserende wijn met de fruitige en verfrissende smaken van een goede rosé. De lichte en elegante aard van een mousserende rosé maakt het een feestje voor je smaakpapillen en past goed bij verschillende hapjes die je op de avond van oud en nieuw serveert.