Happy momlife

shutterstock_161237489
Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

DIY: zelf kleding bedrukken

Zie jij wel eens een gaaf T-shirt in de winkel, maar staat er niet iets op wat jij niet mooi vind? Dan kan je er voor kiezen om zelf aan de slag te gaan om het T-shirt naar jouw smaak te maken door zelf kleding te bedrukken. Het mooie aan zelf kleding bedrukken is dat je het dus geheel naar eigen smaak kunt doen en dat je zelf kunt kiezen welk kledingstuk je graag wilt bedrukken.

Hieronder is een stappenplan van hoe je een kledingstuk kunt bedrukken:

  1. Kies een kledingstuk dat je wilt bedrukken
  2. Maak een ontwerp op de computer
  3. Kies hoe je het kledingstuk wilt bedrukken
  4. Bedruk het kledingstuk en laat het drogen

Lees verder voor praktische tips en waar je op moet letten bij het bedrukken van jouw kleding.

  1. Kies een kledingstuk dat je wilt bedrukken

Het kledingstuk dat je gaat bedrukken, kun je in principe helemaal zelf bepalen. Hierbij is het ene kledingstuk logischerwijs wel wat lastiger te bedrukken dan het andere kledingstuk. Bijvoorbeeld een T-shirt is vrij gemakkelijk om te bedrukken, waar een spijkerjas of iets dergelijks met een meer robuuste structuur een stuk lastiger is.

  1. Maak een ontwerp op de computer

De tweede stap is om een ontwerp te maken op bijvoorbeeld de computer. Je kunt bijvoorbeeld een ontwerp maken in Word, Paint of voor de echte designers onder ons Photoshop. Belangrijk hierbij is dat je het ontwerp in spiegelbeeld afdrukt, zodat het op de juiste manier op je kledingstuk terechtkomt.

  1. Kies hoe je het kledingstuk wilt bedrukken

Vervolgens ga je bepalen hoe je het kledingstuk wilt bedrukken. Hier zijn verschillende manieren voor. Je kunt vrij simpel met een textielstiften de tekening zelf tekenen of verven is ook een leuke en meer artistieke manier van bedrukken. Deze voorbeelden zijn vrij voor de hand liggend. Daarnaast zijn er verschillende bedruktechnieken waar meer materiaal bij komt kijken. Zo kun je bijvoorbeeld transferpapier, flockfolie of flexfolie gebruiken om jouw ontwerp op een kledingstuk te drukken. Deze manieren van bedrukken zijn, hoewel het wat meer moeite kost, ook vrij gemakkelijk om uit te voeren.

  1. Bedruk het kledingstuk en laat het drogen

Het bedrukken van het kledingstuk met transferpapier, flockfolie of de flexfolie wordt gedaan met een warmtebron, zoals een strijkijzer. Door met het strijkijzer over het papier of folie te gaan wordt het figuur op het kledingstuk gedrukt. Belangrijk hierbij is dat je wel wat harder moet drukken op het papier of de folie.

Wanneer je klaar bent met het bedrukken van het kledingstuk is het verstandig om dit vervolgens even te laten liggen, zodat de print goed in het materiaal van de kleding kan trekken.

Maak je dit nou als cadeautje, of voor een speciale gelegenheid zoals een familiedag, vrijgezellenfeestje, kinderverjaardag, etc. dan is het erg leuk om er mooie etiketten in te naaien met een leuke boodschap. Bekijk bijvoorbeeld deze website voor gepersonaliseerde etiketten

Facebook Comments

Share this post