Happy momlife

cooked food on plate
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Dit moet je weten over PFAS vrije pannen

De afgelopen tijd waren de PFAS pannen niet meer uit het nieuws te denken. Niet zo gek ook, want van bepaalde PFAS is bekend dat ze schadelijk zijn voor onze gezondheid. Hoog tijd voor een alternatief om gezonder en bewuster te koken mét antiaanbakpannen! Tijd om de kasten in te duiken en te kijken wat wij allemaal hebben.

cooked food on plate
Photo by Martin Lopez on Pexels.com

Wat is PFAS en waarom is het zo ongezond?

PFAS (ook wel; Poly- en perfluorakylstoffen genoemd)  zijn schadelijke chemische stoffen. Deze stoffen worden gemaakt om producten water-, vet-, en vuilafstotend te maken en komen niet voor in de natuur. Je vindt de stoffen dus terug in onder andere textiel, verpakkingen van voedsel en verschillende types antiaanbakpannen. Meerdere studies hebben aangetoond dat PFAS ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid en immuunsysteem. Gelukkig heb je tegenwoordig pfas vrije pannen! De Europese Unie wil vanaf 2030 PFAS officieel verbieden. Daarom is het voor jou misschien nu al het juiste moment om te kijken naar wat wel goed is.

Welke pannen kun je het best kopen?

Het is handig om verschillende pannen in huis te hebben. Wij kunnen bijvoorbeeld niet zonder onze wokpan.  Maar ook onze koekenpan wordt meerdere keren per week gebruikt. Denk bij de aanschaf van nieuwe pannen niet alleen welke je nodig hebt, maar ook aan de kwaliteit van de pannen waarin je gaat bakken. Ga voor PFAS-vrije pannen. Dan kunnen er geen giftige dampen vrij komen tijdens het bakken, wokken en grillen.

Welke pannen zijn PFAS-vrij? 

Wil je gezond koken zonder dat je een antiaanbaklaag hoeft te missen? Ga dan op zoek naar pannen met een PFAS-vrij label. Dit zijn pannen met een alternatieve antiaanbaklaag, of helemaal geen kunstmatige antiaanbaklaag. Zo kun je kiezen uit bijvoorbeeld; een stalen pan met natuurlijke antiaanbaklag of bijvoorbeeld een keramische antiaanbaklaag. Een keramische antiaanbaklaag is ook nog goed bij hoge temperaturen.

Wat zijn de beste pannen zonder teflon? 

Pannen met een keramische antiaanbaklaag zijn de beste pannen zonder teflon en dus zonder PFAS. Deze pannen hebben óók een keramische antiaanbaklaag, waardoor je ingrediënten niet blijven plakken én je minder olie of boter hoeft te gebruiken, wat ook weer een stuk gezonder is!

Voor ons echt het moment om uit te gaan zoeken wat wel en niet kunnen en willen bewaren. Wat je kunt doen om je gezondheid te helpen willen wij natuurlijk graag doen! Een heleboel pannen kunnen hier de containerbak in, want ze zijn allemaal niet goed of zijn beschadigd. En ook dan kun je ze maar beter weggooien.

Heb jij al PFAS-Vrije pannen in huis? Of moet jij ook nog nieuwe pannen aanschaffen?

Facebook Comments

Share this post