Happy momlife

little girl cooking
Foto van Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Dit is hoe je lekker energiezuinig kunt koken en ook nog eens geld kunt besparen!

Iedereen wil natuurlijk lekker koken, maar het is ook belangrijk om dit op een energiezuinige manier te doen. Dit bespaart niet alleen geld, maar is ook beter voor het milieu. Gelukkig zijn er talloze manieren om je kookgewoonten een duurzame draai te geven. In dit artikel duiken we in een aantal handige tips en trucs om energie en geld te besparen, terwijl je in de keuken staat. Je zult versteld staan hoe kleine veranderingen een groot verschil kunnen maken!

little girl cooking

Elektriciteit is beter dan gas

Hoewel veel mensen trouw zweren bij hun gasfornuis, is het verstandig om eens naar elektrisch koken te kijken. Inductiekoken bijvoorbeeld is veel efficiënter dan koken op gas. Bij inductie wordt de warmte direct overgedragen naar de pan, waardoor er minder energie verloren gaat en het eten sneller klaar is. Dat betekent dubbel voordeel: minder energieverbruik en minder tijd in de keuken! Bovendien is elektrisch koken vaak veiliger omdat er geen open vlam is. Overweeg dus een overstap naar een inductiekookplaat om je energierekening te verlagen en veiliger te koken! Zorg dan ook dat je de juiste pannen hebt, zoals een wokpan inductie.

Verspil niet te veel water

Veel mensen koken rijst, pasta en groenten met te veel water. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar kost ook onnodig veel energie omdat meer water langer duurt om te koken. Gebruik de juiste hoeveelheid water voor wat je kookt. Een handige vuistregel is om slechts zoveel water toe te voegen als nodig is om de ingrediënten te bedekken. Bovendien houdt het gebruik van een deksel op je pan de warmte vast, wat ook helpt om de kooktijd en energieverbruik te verminderen. Kleine aanpassingen in je watergebruik kunnen een groot verschil maken!

De juiste pannen

Het kiezen van de juiste pannen kan een wereld van verschil maken in je energieverbruik. Pannen met een dikke, vlakke bodem zorgen voor een betere warmteverspreiding en -retentie, wat betekent dat je minder energie nodig hebt om je eten te verwarmen. Bovendien werken pannen die goed passen op je fornuis efficiënter dan te kleine of te grote pannen. Overweeg ook om te investeren in inductie, zoals een hapjespan inductie, die bekend staat om hun efficiëntie. Ze verkorten de kooktijd aanzienlijk, wat resulteert in minder energieverbruik en minder tijd in de keuken. Een goede pan is dus echt goud waard!

Kook nooit teveel eten

Een andere simpele manier om energie en geld te besparen is door niet meer te koken dan je daadwerkelijk nodig hebt. Veel mensen hebben de neiging om te veel te koken, waardoor restjes overblijven die vaak worden weggegooid. Dit is zonde van zowel het eten als de energie die nodig was om het te bereiden. Plan je maaltijden zorgvuldig en gebruik maatbekers om de juiste hoeveelheden ingrediënten te gebruiken. Mocht je toch te veel hebben gekookt, weet dan dat restjes prima hergebruikt kunnen worden voor een andere maaltijd. Dit bespaart niet alleen energie en geld, maar voorkomt ook voedselverspilling!

Facebook Comments

Share this post