Happy momlife

39 weken zwanger
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Deze fabels over zwanger zijn moet je NIET geloven

Zwangerschapsfabels gaan al heel ver terug, er waren tijden dat men echt overtuigd was van bepaalde fabels. Maar nu wij mensen alles beter onderzoeken komen we op veel fabels terug, ze zijn niet waar. De meeste fabels lijk nog best klopend terwijl je bij anderen direct weet dat er niks van waar is. Maar waarom hebben we het er nog steeds over? Veel fabels worden vaak besproken, sommige fabels zijn er om te lachen, terwijl andere fabels zwangere vrouwen hoop geven zoals bij geslachtsbepalingen en weeën op wekken. Ik zocht een aantal zwangerschapsfabels uit.

1. De hartslag van een foetus kan het geslacht voorspellen

Je zou hem haast geloven hé?  Als de hartslag boven de 140 is dan was het een meisje er onder een jongen (of precies andersom) Nou, hier klopt dus helemaal niks van. Uit onderzoek in 2006 kwam dat er geen verschil is tussen de hartslag van een jongensfoetus of een meisjesfoetus in het vroege stadium van een zwangerschap. De enige manier om er echt achter te komen wat het geslacht is van je baby is door een echo of een bloedtest te doen.

2. Hoe de moeder eruit ziet voorspeld het geslacht 

Ha! Dat zou handig zijn. Sommige vrouwen krijgen veel acne tijdens de zwangerschap en andere vrouwen krijgen een natuurlijke glow. Er wordt gezegd dat als een moeder acne krijgt ze een meisje krijgt, het meisje steelt de schoonheid van de moeder. Nou ik heb twee meisjes gekregen en bij beide had ik geen acne, ik had juist de natuurlijke glow. Het heeft natuurlijk niks te maken met het geslacht, maar puur met de hormonen die vrij komen tijdens de zwangerschap. Sommige hebben pech en krijgen acne, anderen hebben geluk en krijgen een mooie glow.

3. Ochtendmisselijkheid bepaald het geslacht

Deze zou ik haast gaan geloven ik heb bij de meiden namelijk 40 weken lopen kotsen en dacht daardoor wel vaak dat het een meisje was. Nu klopte dit bij mij wel, maar dat is natuurlijk niet altijd zo.

4. Pittig eten kan je bevalling opwekken 

Als je overtijd loopt ga je alles proberen. Er is helaas geen bewezen manier om je bevalling op te weken behalve in het ziekenhuis. Maar er zijn een heleboel vrouwen die denken dat het kan beginnen door pittig eten te eten. Tja ik snap het wel ik heb met alle drie de kinderen een lange zwangerschap gehad en bij alle drie heb ik alles geprobeerd om de baby eruit te krijgen. Maar helaas pittig eten en je bevalling opwekken is niet bewezen, maar hé je kan het natuurlijk altijd proberen, wie weet werkt het toevallig wel bij jou. Pas wel op, je kan van pittig eten wel last krijgen van maagzuur.

5. Er worden meer baby’s geboren tijdens volle maan 

Ook deze is helaas niet bewezen. Veel mensen geloven hier wel in. En veel medewerkers in een ziekenhuis zullen ook aangeven dat het drukker is tijdens volle maan. Helaas, krijg geen hoop van volle maan

6. Als een zwangere vrouw naar een lelijk dier kijkt zal haar baby hier op lijken

Deze vind ik echt geweldig! Haha Dit is een hele oude old wives tale uit de tijd dat men nog geloofde in heksen. Je kan gewoon naar alle dieren kijken hoor, je baby zal er niet anders door uit zien.

7. Heb je veel maagzuur? Dan krijg je baby veel haar! 

Ik heb geen idee waar deze fabel weg komt, maar tijdens al mijn zwangerschappen heb ik dit fabeltje gehoord. Ik had bij Aron zoveel maagzuur dat ik pakken melk weg dronk omdat dit het enige was dat bij mij hielp, nou veel haar had hij niet hoor!

8. Als je zwanger bent moe je niet sporten 

Juist wel! Het is juist belangrijk om in beweging te blijven tijdens je zwangerschap. Wel moet je goed kijken naar wat je lichaam aan kan natuurlijk. Je krijgt hier mee energie van en je zult waarschijnlijk ook sneller weer fit zijn na je bevalling.

9. Je moet eten voor twee 

Nee! Niet doen! En ook gewoon niet meer tegen zwanger vrouwen zeggen. Ik had bijvoorbeeld tijdens mijn zwangerschap amper eetlust (behalve in kroketten en frikadellen). Gewoon normaal eten en luisteren naar je lichaam is het allerbeste. En heb je zin in een extra lepel ijs? Dan pak je dat toch gewoon!

10. Je mag geen sushi

Deze is deels waar en deels een fabel. Veel zwangere vrouwen skippen het eten van sushi tijdens hun zwangerschap terwijl je dit nog gewoon kunt eten. Ik schreef er ooit eens een blog over. Je moet wel rekening houden met een aantal dingen:

  • Vermijd vis waar kwik in zit
  • Eet alleen sushi met verhitte vis
  • Eet vegetarische sushi

Wil je helemaal save gaan? Maak dan thuis zelf je sushi, dan weet je zeker dat het schoon gebeurt.

11. Smeren tegen striae helpt 

Er zijn veel mensen die constant hun buik in smeren met diverse oliën die helpen tegen striae. Nu is het zo dat dit voornamelijk te maken heeft de rekbaarheid van je huid. Ik heb bij onze oudste een buik vol striae gekregen terwijl ik toch echt heel braaf elke ochtend en avond aan het smeren was. Ik heb bij de zwangerschappen die volgende de oliën aan de kant gelegd en kreeg er geen extra striae bij.

Ken jij nog zwangershapsfabels die je vaak hoort?

Facebook Comments

Share this post