Huis en inrichting

Declutteren in het nieuwe jaar

Een nieuw jaar kan een goed begin zijn om je kasten eens lekker op te ruimen. Hoeveel spullen heb jij in huis waar je eigenlijk niks mee doet? Ik ben een echte verzamelaar en zogenaamd is alles super handig om te bewaren. Vaak is dit natuurlijk niet zo doe ik met heel veel items helemaal niks. Tijd om eens wat kasten door te gaan en wat items weg te gooien/geven of verkopen die ik niet meer gebruik. 

Je moet natuurlijk niet direct met alle kamers in één keer beginnen. Doe het stap voor stap. Mijn planning is als volgt:

 • Week 1: De keuken en eetkamer
 • Week 2: De slaapkamers
 • Week 3: Badkamer en woonkamer
 • Week 4: De kelderkast
 • Week 5: Het schuurtje
 • Week 6: De zolder

Zo geef ik mezelf niet teveel taken op het zelfde moment en kan ik alles wat gedaan moet worden goed verdelen en er ook echt de tijd voor nemen. Elk item dat ik in mijn handen krijg moet ik namelijk goed bekijken en er over nadenken wat ik er mee ga doen. Ik heb zoveel spullen waar ik niks meer mee doe of ga doen dat ik er misschien wel iemand anders mee blij kan maken. Sommige items hebben misschien ook wel een waarde en kunnen nog prima verkocht worden. En als laatste heb je nog de TROEP afdeling. Spullen die ik bewaar maar wat onwijs zinloos is, weg ermee!

10 vragen die je jezelf kunt stellen: 

 1. Is het een item die regelmatig gebruikt wordt? Nee? Weg ermee!
 2. Zo niet, is het iets waar je dol op bent? Nee? Weg ermee!
 3. Bewaar ik dit omdat het van mij verwacht word of omdat het verplicht is? Nee? Weg ermee!
 4. Bewaar ik dit, omdat ik denk dat ik ervan moet houden? Nee? Ja? Beide weg ermee!
 5. Bewaar ik dit voor een wat als situatie? Nee? Weg ermee!
 6. Heb ik hier meer van? Ja? Weg ermee!
 7. Kan een item die ik al heb het zelfde als dit item? Ja? weg ermee!
 8. Is dit item de tijd waard die ik nodig hem schoon te maken of hem te bewaren? Nee? Weg ermee!
 9. Bewaar ik iets wat stuk is om het ooit te maken? Ga je het niet meer maken? Weg ermee!
 10. Kan ik deze ruimte voor iets anders bewaren? Ja? Weg ermee!

 Met minder spullen het nieuwe jaar beginnen. Dat wil toch iedereen?

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

10 Comments

 • Reply Malou

  Dit moet ik ook echt eens gaan doen!

  03/01/2017 at 10:24 am
 • Reply Lilian

  Handig artikel! Dit is ook wel iets voor mij. Ik ga het ook eens proberen. Voor de zolder zou ik denk alleen wel 6 weken nodig hebben in plaats van 1

  03/01/2017 at 10:39 am
 • Reply Kim

  Moet ik ook echt eens nodig doen! Vooral de kelder, schuur en zolder!

  03/01/2017 at 4:01 pm
 • Reply Mariëlle

  Ik kwam een paar dagen geleden deze 25-daagse tegen…
  http://www.famme.nl/met-deze-25-daagse-organization-challenge-heb-jij-je-zaakjes-zo-op-orde/
  Moest ik direct aan denken na het lezen van je artikel, misschien helpt het je nog? 😉

  03/01/2017 at 9:37 pm
 • Reply Kim

  Heerlijk he dat opruimen! Ik heb maandag mijn administratie bijgewerkt. Het geeft zon rust. Heerlijk!

  03/01/2017 at 9:47 pm
 • Reply Marijke

  Ik ben zelf helemaal niet van het bewaren, maar eens grondig overal doorheen gaan is zeker een goed idee!

  04/01/2017 at 8:09 am
 • Reply jodi - liefthuis

  Ik doe dit regelmatig. Maar dan vooral wanneer ik me weer eens irriteer omdat iets te vol ligt. dan gaat alles er uit en wat we niet gebruiken weg of naar de kelder. Heerlijk een opgeruimde la of kast

  05/01/2017 at 11:09 am
 • Reply Gerdi

  Ik ben een echte opruimer geworden in de loop der jaren. Ook zijn we de afgelopen 5 jaar twee keer verhuisd, dus dan ruim je je spullen ook goed op. Omdat de zolder een kinderkamer word, moest die kamer ook opgeruimd en uitgezocht. Ik word altijd rustig als een kast/ruimte geordend is! Succes de komende weken…

  05/01/2017 at 2:34 pm
 • Reply Jessica

  Wat een goede, lijkt me heerlijk om eens te ruimen. Helaas heb ik een man die bepaalde dingen niet weg wilt gooien… hahaha

  05/01/2017 at 8:40 pm
 • Reply Miriam

  Ohh dit zou ik ook moeten doen! Bedankt voor de tips.

  06/01/2017 at 1:10 pm
 • Leave a Reply