Happy momlife

IMG_0328
Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

De leukste boeken van Annie MG schmidt

De kinderboekenweek is vanaf vandaag officieel begonnen. Super leuk en een goed moment om eens even de boekenkast door te struinen om te zien welke boeken wij allemaal hebben. Ik ben zelf DOL op de boeken van Annie MG Schmidt. Deze boeken zijn golden oldies die iedereen wel kent of moet gaan leren kennen.

Annie MG Schmidt is denk ik wel de bekendste kinderboeken schrijfster van Nederland (geweest). Ik kan mij zo goed herinneringen dat thuis en op school gelezen werd uit haar boeken. Ook voor onze eigen kinderen hebben wij een hele collectie aan boeken van Annie.

  • Jip en Janneke  – Jip en Janneke zijn twee kleuters die heel gewone, dagelijkse dingen meemaken. Elk verhaaltje in deze verzamelbundel is een afgerond geheel en speelt zich af in de kleuterwereld; alles is heel herkenbaar. Een geweldig voorleesboek voor peuters en kleuters, mede door de vele leuke zwart-witte en enkele paginagrote tekeningen in frisse kleuren. 
  • Pluk van de PettefletOp de bovenste verdieping van een torenflat woont het jongetje Pluk. Hij is een wijs kereltje, vriendelijk en behulpzaam voor mensen en dieren, daarom wordt er vaak een beroep op hem gedaan. Zaza, een kakkerlak, woont in zijn kamertje en de duif Dollie is zijn beste vriend, die boodschappen ‘overvliegt’ wanneer dat nodig is. De dokter, mijnheer Pen, de boekhandelaar en de familie Stampertje, ze hebben allemaal een plaatsje in zijn leven. Een heerlijk verhaal, waarin fantasie en realiteit dusdanig verweven zijn, dat kinderen zich met veel genoegen in deze wereld zullen verplaatsen en zich met Pluk kunnen identificeren. De vormgeving van de illustraties ondersteunt de fantasiewereld, maar geeft ook een duidelijk beeld van de realiteit. De tekeningen zijn uitgevoerd in mooie, harmonieuze kleuren. 

  • Het grote Annie MG Schmidt voorleesboek  –  Verhalen over onder meer Jip en Janneke, Abeltje, Wiplala, Tante Patent, Minoes, Pluk, Otje, Floddertje, Ibbeltje, juffrouw Knoops en de Diepvriesdames, en versjes als ‘Waar de koning trek in had’, ‘De mislukte fee’, ‘Het hele schaap Veronica’, ‘Ik ben lekker stout’, ‘De Heks van Sier-kon-fleks’, ‘Slordige Saartje’, ‘Pietertje Pluim’ en nog veel meer staan in deze bloemlezing uit het werk van Annie M.G. Schmidt voor jonge kinderen. Thematisch ingedeeld waardoor verrassende verbanden opduiken, zoals die tussen De lange familie Pijpestang en het paard Langhors uit Pluk. Zo ook is Minoes te vinden naast De koning die bang was voor k… , en staat het verhaal over Jip en Janneke in de dierentuin tussen de versjes over de giraf van Dikkertje Dap en zebra Flopje. Goede wijn behoeft geen krans: dit is een heerlijk voorleesboek, dat laat zien hoeveel moois Annie M.G. Schmidt, behalve Pluk en Jip en Janneke die bijna iedereen wel kent, heeft geschreven
  • Floddertje – Zes verhaaltjes met steeds weer andere belevenissen over het zich voortdurend vuil makende meisje Floddertje en haar onafscheidelijke hondje Smeerkees. Oorspronkelijk zijn deze avontuurtjes uitgegeven als reclame voor een wasmiddel. Humor voert de boventoon, en water en wasmiddel lossen het (grotemensen)probleem wel weer op. Het taalgebruik is wel wat uit de tijd: ‘In een oogwenk was het portaal vol schuim’. Veel zinnen beginnen met En, Toen of Maar. De humoristische stijl maakt veel goed. De grappige, gekleurde tekeningen zijn verweven met de tekst, soms aanvullend in een eigen stijl met stereotiepe figuren. 
  • Otje- In ruim veertig korte hoofdstukken, die elk met een of meer kleurige en goed passende tekeningen geïllustreerd zijn, beschrijft Annie M.G. Schmidt de omzwervingen van het meisje Otje en haar vader Tos, de kok. Omdat Tos geen papieren heeft, maar wel geplaagd wordt door tomeloze driftbuien, kan hij nergens een vaste baan krijgen en worden hij en Otje steeds weggejaagd. Ze zijn gedwongen een zwervend bestaan te leiden, dat hen niet alleen langs allerlei plaatsen voert, maar ook in contact brengt met verschillende dieren. Door de goede verstandhouding die Otje met vogels, honden, muizen en katten heeft, lukt het om -met een gezamenlijke inspanning- het zwerversavontuur tot een goed en voor ieder bevredigend einde te brengen. De goed geschreven tekst, die door de karakteristieke tekeningen van Fiep Westendorp ondersteund wordt, maakt dit boek tot een plezierig leesavontuur. 
  • Minoes De verlegen journalist Tibbe wordt ontslagen omdat hij nooit eens wat anders brengt dan ‘kattennieuws’. Als hij in aanraking komt met juffrouw Minoes, die vroeger zelf een poes was en nog steeds de ‘katse taal’ beheerst, ontdekt hij, via de katten-persdienst, heel wat nieuwtjes. Het woordgebruik is direct en ligt dicht bij de spreektaal. Moeilijke woorden worden geschreven zoals ze uitgesproken worden (b.v. doesj). Overzichtelijke bladspiegel. Krasserige zwart-wit illustraties, die goed bij het verhaal passen.
  • Ibbeltje – Ibbeltje is een doodgewoon meisje met een doodgewone vader. Maar Ibbeltjes moeder is vroeger de kat van een heks geweest. Ook nu kan ze nog kattentaal verstaan. In creatieve taal en met veel humor krijgt het gewone alledaagse uit een kinderleven een bijzondere kleur. Maar Ibbeltje beleeft met haar ouders ook bizarre avonturen. En als het toverparapluutje van de heks geen uitkomst biedt, dan helpen de katten wel met hun informatie en raad. De spanning en de wijze waarop dit alles wordt verteld, bieden kinderen een bron van plezier. De stoutste fantasie wordt werkelijkheid. Je wordt een rekenwonder door de toverkracht van een parapluutje en je kunt een boze heks in een fles melk veranderen. In een geestig gedicht wordt elk gebeuren nog eens extra belicht. De zwart-witte illustraties, alleen hier en daar met blauw ingekleurd, passen als karikatuur uitstekend bij de tekst. De ‘katse’ moeder en de dwaze situaties zijn kostelijk en eveneens met humor verbeeld.
Facebook Comments

Share this post