zwanger

“Dan kon je er niks meer aan doen”

Vaak als ik aan mensen ons verhaal vertel, van mijn zwanger krijg ik de reactie ‘dan kon je er niks meer aan doen’. Boem daar was hij. Wat is dat? Is het maar logisch dat als je een tiener bent je abortus moet plegen? Dat je niet kiest voor het leven van het kind maar voor de vrijheid van een tiener? Ik was 25 weken zwanger, maar op het moment dat ik zwanger raakte was ik er zelf bij.

Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, is een abortus nooit door mijn hoofd heen gegaan. Misschien komt het door het feit dat ik direct wist dat ik al een hele poos zwanger was, toen ik ging terugrekenen. Of kwam het doordat ik 18 (bijna 19) niet eens zo heel  jong vind. Nooit is het door mijn hoofd heen gegaan. Dit kindje groeide in mij en zal ook voor altijd bij mij blijven. Ik zou hem gaan vasthouden, en fijn laten opgroeien.

Toch kwetst het me elke keer weer, het klinkt haast normaal. Het zijn voornamelijk de jongere mensen die het zeggen. Maar als ik hun dan vraag wat hun zouden doen, dan hadden ze het zelfde gedaan. Natuurlijk ligt het ook aan de situatie waar je in verkeerd. Maar ik kan niet zeggen dat de situatie waarin wij ons bevonden nou stabiel was. Nadat we een break hadden van 3 maanden waren we net weer 3 weekjes samen. We woonden nog thuis en gingen(gaan) beide nog naar school. Ik had zelf bij het krijgen van een kindje ook het huisje boompje beestje gevoel willen hebben. Maar hé we hebben het gered.

Wat ik probeer te zeggen met dit artikel is, dat abortus niet de eerste gedachten moet zijn, en het voor mij ook niet is. Je bent er zelf bij als je zwanger raakt,  en ik ben van mening dat je zelf de gevolgen moet oplossen. En zeg nou eens eerlijk, 18 is toch niet zo heel jong?

xox Joyce

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

9 Comments

 • Reply sigrid

  Helemaal mee eens.
  Ik zou abortus ook echt niet kunnen en ben onwijs blij met de kinderen.
  Als je seks hebt moet je daar de gevolgen maar van inzien. In iedere zwangere vrouw schuilt een moeder!

  25/07/2013 at 10:52 am
 • Reply Joyce

  Ik ben van mening, en die mag ik uiten, dat als je zwanger raakt je ook zelf de verantwoordelijkheid ervoor moet nemen. Tuurlijk snap ik dat er in sommige situaties geen mogelijkheid is dat de moeder het kind opvoed maar er bestaan meer oplossingen. En op mijn blog mag ik mijn oordeel geven over andere situaties. Ik doe mijn verhaal hier en vertel mijn mening.

  25/07/2013 at 10:52 am
 • Reply sigrid

  Abortus is wel de weg van de minste weerstand, althans.. dat lijkt het op dat moment.
  Maar 9 van de 10 mensen krijgt er naderhand last van.

  Bovendien zijn er zoveel andere mogelijkheden!

  En mensen praten soms over een zwangerschap en kind alsof het iets verschrikkelijks is. Mijn zwangerschap was ook ABSOLUUT niet gepland maar het is het mooiste wat me is overkomen!!

  25/07/2013 at 11:04 am
 • Reply Esmiralda

  Mijn moeder was 16 .. En ze heeft het super gedaan ! Zelf was ik 18 toen ik stopte met de pil om zwanger te worden… Ik wist dat het wat langer kon duren ivm een zwaardere pil.. Met 20 jaar werd ik mama .. Wij hadden huisje boompje beesje,, mooie woning.. Goede relatie.. Zelfs daar waren de meningen over verdeeld aangezien mensen mij te jong vonden,, ongeluk of niet… Zolang je je best doet en er voor je kindjes bent maakt dat je een goede mama . Dat is het belangrijkst ‘;-)

  25/07/2013 at 11:41 am
 • Reply Suzanne

  Ik heb er wel eens over nagedacht, wat zou ik doen als het mij op zo’n ‘jonge’ leeftijd zou overkomen? Maar ik denk dat ik daar helemaal geen antwoord op kan geven. Pas als je er zelf bij bent en het meemaakt kan je daar over oordelen. Dus ik vind dat mensen die het niet zelf mee maken er ook niets over mogen zeggen. Plus dat het daarbij voor iedereen anders is. Qua situatie, lichaam etc. Dus oordelen kan ik niet.

  25/07/2013 at 12:02 pm
 • Reply Veronica

  Abortus is tegenwoordig iets wat heel “normaal” is geworden. Ik heb ooit een programma zitten kijken van een meisje die er al meer dan 10 had gehad. Ik vind het zelf niet normaal en snap ook die reacties niet. Vroeger kregen veel vrouwen rond hun 20ste een kind, nu blijkt dat niet meer normaal te zijn. Ik vind dat jullie het knap gedaan hebben, en je moet je schouders maar gewoon ophalen bij dat soort opmerkingen!

  25/07/2013 at 12:48 pm
 • Reply Debbie

  Ik zou het ook niet kunnen een abortus plegen, zeker omdat ik weet dat er vele stellen moeilijk of geen kinderen kunnen krijgen.( maar he ik ben natuurlijk toch al wel een stukje ouder dan over de vrouwen waar jij het over hebt) Dan maar een andere oplossing vinden maar abortus nee. Maar idd iedereen moet dit zelf weten, maar denk er wel eigenlijk net als jouw over. Je hebt ook sex dus moet je ook de gevolgen kennen en ondergaan.

  25/07/2013 at 1:05 pm
 • Reply Ann

  ieder vrouw heeft zo haar redenen om een abortus niet of juist wel te doen, ik ben in ieder geval wel blij met het feit dat het überhaupt kan hier in Nederland!

  25/07/2013 at 4:28 pm
 • Reply Sas

  Helemaal eens met Ann 🙂

  03/08/2013 at 9:15 pm
 • Leave a Reply