Ben je op vakantie geweest in een land waar ze met een andere munt dan de euro betalen? Dan kan het zijn dat je aan het einde van je vakantie nog wat vreemd geld over hebt. Omdat je er in Nederland niet mee kunt betalen, weet je misschien niet wat je ermee moet. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres, want in deze tekst ontdek je wat je kunt doen met vreemd geld dat je over hebt aan het einde van je vakantie.

1. Opmaken
Als je op de laatste vakantiedag ontdekt dat je buitenlands geld over hebt, kun je dit nog snel opmaken. Betaal de laatste hapjes en drankjes contant in plaats van met je pinpas of creditcard of koop nog wat leuke souvenirs voor thuis. Je kunt het laatste munt- en briefgeld bovendien gebruiken op het vliegveld. Koop bijvoorbeeld wat snacks voor in het vliegveld of haal nog even een lekker broodje voordat je het vliegtuig instapt.
2. Bewaren
In plaats van buitenlands geld op te maken, kun je er ook voor kiezen om het te bewaren. Weet je nu al dat je in de toekomst nog een keer naar hetzelfde land op vakantie gaat? Dan kan dit slim zijn. Je hoeft de volgende keer dan niet eerst weer geld te wisselen, want je hebt nog wat. Bewaar het geld wel op een handige plek, want anders ben je voor je volgende reis misschien alweer vergeten dat je het nog hebt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om buitenlands geld te bewaren als herinnering.
3. Inwisselen voor euro’s
Als je nog vrij veel buitenlands geld over hebt, vind je het misschien zonde om het op te maken of te bewaren. In dat geval kun je ervoor kiezen om het te wisselen voor euro’s. Verwacht alleen niet dat je er net zoveel euro’s voor terugkrijgt als je ervoor betaald hebt. De wisselkoers is inmiddels waarschijnlijk anders en daarbij komt dat een wisselkantoor commissie berekent over het geld dat je wisselt. Wil je toch euro’s voor je vreemde geld krijgen? Wissel dan liever niet op de luchthaven, maar ga naar een erkend wisselkantoor. Bezoek bijvoorbeeld een vestiging van Goudwisselkantoor in een stad. Naast goud verkopen kun je hier ook geld wisselen. Omdat de wisselkoers hier vaak gunstiger is, krijg je meer euro’s voor buitenlandse valuta. Daarbij komt dat de kosten meestal lager liggen, waardoor je onderaan de streep meer geld overhoudt.
4. Doneren aan een goed doel
Heb je nog maar weinig buitenlands geld over of vertegenwoordigt het maar een minimale waarde? Dan vind je valuta wisselen misschien niet de moeite waard. Gooi het vreemde geld niet weg, maar doneer het aan een goed doel. Op de meeste luchthavens staan inzamelbakken waar je munt- en briefgeld in kunt doen. Deze worden eens in de zoveel tijd geleegd en de inhoud gaat vervolgens naar het doel waar het voor bestemd is. Alle kleine beetjes helpen, dus schroom vooral niet om er een kleine hoeveelheid vreemd geld in te gooien.
Geef een reactie