Budget

Budget | Het enveloppen systeem

De laatste maanden ben ik heel erg bezig met budgetteren. Ik wil op zoveel mogelijk dingen bezuinigen maar toch zo goed mogelijk leven. Dus genieten van een lekkere maaltijd, een dak boven mijn hoofd en leuke dingen kunnen doen. Maar buiten dat ook kunnen sparen. Sinds een paar weken ben ik bezig met het “enveloppen systeem”. Dit is een systeem waarbij je, je geld verdeeld in categorieën.

Hoe doe je dit? 

1. Budget elke rekening, kan je goedkoper? Ga al je rekeningen bij langs en kijk waarop je kan bezuinigen. Hiermee bedoel ik vaste lasten, heb je bijvoorbeeld een abonnement op een tijdschrift die in de krantenbak beland? Weg ermee! Zo zijn er vast meer dingen, die je niet gebruikt of niet nodig bent. 

2. Verdeel je onkosten in categorieën.  Zo heb ik enveloppen voor de boodschappen, per week ingedeeld. Heb ik een enveloppe voor verjaardagen en een enveloppe voor uitjes/etentjes e.d. 

3. Vul de enveloppen. Ga doormiddel van een overzicht bekijken wat je per maand kwijt kunt aan bijvoorbeeld de boodschappen en stop dit in de enveloppen. 

4. Op is op!  Denk goed na, hoe je je geld spendeert. Op is namelijk echt op. Je mag alleen gebruiken wat er in je enveloppe zit, dit is je budget meer heb je niet! 

5. Laat je niet verleiden. Het is zo makkelijk om iets te kopen, hoe mooi het gepresenteerd staat, en hoe mooi de aanbieding ook is. Heb je hier geld voor?  Nee? Koop het dan niet. 

6. Geef het tijd.  Dit systeem kost even tijd voordat je het ingedeeld hebt zoals het voor jou werkt. Geef niet op, want het werkt echt. 

Het enveloppen systeem is een systeem wat veel gebruikt wordt in Amerika (Hoe kan het ook anders haha). Dit systeem is ontwikkeld door Dave Ramsey, ik heb hier een kleine draai aangegeven zodat hij voor ons mogelijk is.

Wat vinden jullie van deze tips? En zouden jullie meer budget artikelen willen lezen?

xox Joyce

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

7 Comments

 • Reply Marah

  Ik doe dit ook, maar dan digitaal(-ish). Ik kan niet budgetteren met rekeningen want die worden er toch afgehaald, als ik dat in een envelop stop dan heb ik een probleem. Met boodschappen doe ik het wel vaak, maar ook niet altijd. Ligt er aan hoe het gaat, vaak gaat het een paar maanden goed zonder te pinnen en aan budget te houden. Alleen soms zoals na kerst waar toch al meer besteed, is dat wel even handig voor mij om te doen, anders blijven we te veel dingen kopen haha.

  06/04/2013 at 8:44 am
 • Reply Sas

  Thanks voor de tips!

  06/04/2013 at 9:31 am
 • Reply xx_Patries_xx

  Handig hoor, zelf heb ik 3 enveloppen staan ook voor de rekeningen gesorteerd maar verder nog niet echt.. voor sparen zou het idd wel een handige kunnen zijn!

  06/04/2013 at 10:47 am
 • Reply Suzanne

  Erg handig, pinnen is ook te makkelijk. Tot je saldo rood geeft. haha

  06/04/2013 at 10:50 am
 • Reply Suus

  Mijn vader had vroeger op zolder allemaal jampotten. Hahahaha

  17/05/2016 at 8:31 pm
 • Reply oma kaldijk

  Super goed bezig Joyce

  17/05/2016 at 10:15 pm
 • Reply Zilverien

  Ik ben 69. Vroeger bracht mijn vader zijn salaris mee naar huis in een enveloppe. Dat geld werd verdeeld over allerlei busjes en blikjes: voor de huur, voor kolen, voor boodschappen enz. enz.
  Op was op. Dit is dus op zijn minst geen nieuw systeem, maar is wel afhankelijk van cash geld.
  Grijpen we dan niet terug naar iets dat een gepasseerd station is en is het niet beter om te leren om anders om te gaan met de nieuwste ontwikkelingen?
  Anders met je geld omgaan vraagt om een radicale verandering van attitude naar al datgene dat je als consument aangeboden/opgedrongen wordt. Om met die schijnbaar moeiteloos te verwerven rijkdommen om te gaan is het belangrijk om zo bewust mogelijk te leren leven. Dan pas zal je de voor jou juiste keuzes leren maken en dat gaat van hoe je eruit wil zien, wat je eet, hoe en waar je woont, hoe je je verplaatst, hoe en met wie je om wil gaan en ga zo maar door.
  Schulden zijn maar een symptoom van een onvermogen of onbewustzijn van de keuzes die je maakt en zo’n envelop-systeem is volgens mij symptoombestrijding.

  20/04/2017 at 12:45 pm
 • Leave a Reply