Comments (11)

Ja een weekmenu helpt echt! Zo wordt er bij ons veel minder weggegooid en zelf vind ik het ook super handig.

Ik werk inderdaad ook met een weekmenu. En verder moet je bukken om bij de goedkopere merken te komen. Ik hoef niet alles van een A merk. Huismerken, of zelfs budget merken zijn vaak net zo goed of beter

Lekker, lekker handig, gezond EN goedkoop? Ga dan voor diepvriesgroenten! Boerenkool, boontjes, erwtjes, brocolli, bloemkool, stuk voor stuk het gemak van makkelijke porties, de voordelen van kakelvers (zowel vitaminen als smaak) en de prijs is het hele jaar door super laag!

Als ik paprika over hou dan snij ik het vaak en vries het in. Ideaal wanneer je een volgende keer voor je pastasaus paprika nodig hebt!

Als je plaats hebt in de tuin, zelf een moestuin aanleggen voor vers fruit en groenten. Maar de aanschaf van planten e.d. kan in het begin behoorlijk wat kosten met zich meebrengen, dus heel erg goedkoop vind ik het tot nu toe nog niet. Maar het is natuurlijk wel gezonder en verser!

Handige tips! De meeste pas ik al toe. Wij moeten het ook altijd doen met een klein budget en ik stel eigenlijk een soort van weekgeld op. Bijv 100 euro per week en daar moeten wij het echt mee doen. Zodat wat je per maand over houd kunt sparen. Aangezien met 100 euro wij het prima kunnen reden dan zou het zonde zijn als we meer geld gaan uitgeven dan nodig is!

Ik doe tegenwoordig ook graag boodschappen bij de Lidl. Het scheelt gewoon zó veel geld dat ik een dief van mijn eigen portemonnee ben als ik het niet doe. Dan maar ietsje verder fietsen, ik heb het er wel voor over haha. Mijn tip qua wasmiddel: Dirk van den Broek heeft vaak hele goede aanbiedingen. 4 flessen voor 10 euro Omo/Dreft/Witte Reus bijvoorbeeld. Het zit niet bij iedereen in de buurt, maar mocht dat wel zo zijn: keihard inslaan. Het scheelt echt enorm. Ik heb mijn washok volstaan met wasmiddel, haha.

Begin een moestuin! Zo hebben wij achter het huis in eigen tuin een moestuin van ca. 900 m2. Daar kweken wij, bramen, frambozen, rode -en blauwe bessen, aalbessen, aardbeien ( zo’n 250 planten ), aardappels, diverse soorten bonen, peultjes, doperwten, worteltjes, broccoli, rode kool, bloemkool, spitskool, boerenkool, spruiten, diverse soorten sla, komkommers, diverse tomaten, druiven, galia meloenen, rabarber, aardperen, asperges. Verder hebben wij diverse kersen, appel, peren, pruimen, nectarine bomen. In totaal 15 fruitbomen! Ben ik vast nog het e.e.a. vergeten. Uiteraard nog diverse kruidenplanten. Is een hoop werk maar zoveel lekkerder dan uit de winkel, alles is biologisch. Zo maken we van het fruit zelf jam, appelmoes, compote vriezen en maken groente in. Brood maken we voor 80% zelf, scheelt enorm met de winkelprijs. Zo maken we ook zelf taart, cake, muffins enz. scheelt ook veel geld en vrij van E nummers. Kipjes voor de eieren. In de hoogtij periode is het erg druk om alles te bereiden maar als ik dan de voorraadkast, vriezer en aardappelhok, fruithok zie dan ben ik een te vrede mens. Vaak in de zomermaanden sta ik in de keuken en ‘s-avonds plof ik op de bank met een goed boek zo kom ik tot rust.

@Heidie, als u slim bent kijk dan via Facebook of er een groep bij u in de buurt zit op moestuin gebied. Vaak bieden zulke groepen overbodige stekken aan zoals aardbeien, frambozen of groente denk dan aan koolplantjes of ruilen ze onderling planten en stekken. Koop ook niet alles in 1x maar in etappes en vergeet de Aldi niet! Die heeft vaak bramen, frambozen voor € 0,99 cent. Als je die 1 x koopt hoef je nooit meer aan te schaffen, zelfde geldt voor aardbeien. Zo zijn wij ooit begonnen met 25 stekjes en hebben nu al 250 planten. Verleden jaar heb ik heel veel planten verkocht en van dat geld weer zaad zoals bonen, peultjes, doperwten, worteltjes gekocht. Ook ruimt de Aldi na verloot van tijd zijn zaad, knollen op. Die prijzen ze af waardoor je goedkoper kunt inslaan. Zo ben ik ook aan mijn rabarber en asperges gekomen. Bij ons is ook in etappes gegaan want Keulen en Parijs zijn ook niet op 1 dag gebouwd. Verder gooien veel mensen bv. Het zaad van de gekochte paprika’s, pompoenen weg maar bewaar die als je het eten bereid leg ze te drogen op keuken of wc papier en na drogen doe ze in een envelop en schrijf op de envelop bv. paprika geel. Deze kun je volgend jaar uit zaaien in kweekbakjes of lege eieren dozen zet ze in je vensterbank tot na 15 mei en je hebt je eigen gekweekte paprika of pompoenen planten. Heb je sla plantjes plus dan steeds de hoeveelheid wat je nodig hebt trek niet de hele krop uit de grond. De sla groeit steeds op nieuw door waar je blaadjes hebt geplukt. Verder heb je bv. een overrijpe tomaat die je liever niet meer wilt eten Snij hem toch in plakjes. Doe wat aarde in een pot leg een schijf op de aarde en gooi er wat aarde over. Benevel het met een plantenspuit elke dag en binnen een week groeien je eigen tomaten plantjes. Dit kan ook met schijfjes komkommer, courgette, aubergine. Geen dure boodschappen halen bij AH om aan je gespaarde moestuin collectie te komen, maar gewoon je afval her gebruiken of 1 schijfje van je groente hiervoor gebruiken.

Verder bezuinig ik ook door mee te doen met refund-actie’s. Zo heb ik verleden jaar voor bijna 850 euro bespaart op boodschappen met geld terug actie’s of korting coupons. Bv. deze week Head & Shoulders voor € 0,50 ipv € 4,99 of Activia toetjes voor € 0,00 en ga zo maar door. Sinds ik hier aan mee doe heb ik zelf al een jaar geen euro uit gegeven aan wasmiddelen!
Er valt echt veel te besparen als je er de tijd in wilt steken. Zo zijn wij 2 jaar terug overgestapt naar een andere energie maatschappij waar we bij de oude 185,- per maand betaalde was dat bij de nieuwe 165,- per maand. Een besparing van € 240,- op jaar basis. Na de eind afrekening kregen we nog eens € 200,- terug ivm minder verbruik! Nu staat ons termijn op € 153,- per maand. Dan is bij ons ook nog eens alles enkele glas maar zijn volop aan het verbouwen zo hebben we de belangrijkste muren geisoleerd en zijn we volop bezig met woning verbetering kan dus alleen maar goedkoper worden. Verder vangen wij het regenwater op in tonnen en 2 1000 liter tanken. Hier geven wij de tuin en moestuin water van. Elk jaar zien we de waterrekening ook dalen. Ik heb al 5 jaar geen droger meer en dat scheelt ook enorm veel op je energie rekening.

Verder verkoop of ruil ik voor ons overbodige spullen op Facebook groepen voor bv. boodschapjes. Erg leuk om te doen omdat je zo ook mensen leert kennen die je misschien anders nooit had gesproken. Zo heb ik er al leuke contacten aan over gehouden. Zo ook een moeder met een zoontje die graag in de tuin een moestuintje wilde beginnen ivm zijn ADHD. Moeder zit in schuldsanering en leeft van weekgeld met 2 kinderen. Heb ze tips gegeven, zaadjes, frambozen en aardbeien stekken. Als je dan een berichtje krijgt met foto’s hoe alles groeit daar doe je het toch voor de geluk en trots van zoontje.

Genoeg bespaartips voor nu even…. wil je meer verdiep je dan eens in het non glossy tijdschrift Genoeg! Boeken van Marieke Henselmans, Erica Verdegaal, Teunie Luijk.

Ik maak ook een weekmenu en ik haal op zaterdag mijn fruit en groente altijd op de markt. Als je aan het eind gaat hebben ze vaak leuke aanbiedingen.

Een weekmenu maken helpt echt heel goed. Je koopt geen onnodige dingen elke keer als je boodschappen gaat doen. Wij doen ook bij de lidl boodschappen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SCROLL TO TOP