Budget

Bespaar praat | Tips om zuiniger te wassen

Met drie kinderen staat bijna dagelijks de wasmachine wel aan. Helemaal in de periode dat Fleur zo aan het spugen was had ik soms wel meerdere wasjes per dag. Tja dat kan best een dure aangelegenheid worden aangezien een wasmachine aanzetten niet het goedkoopst is. Maar hiervoor heb ik (zoals je misschien wel gewent bent) ook wat tips die ik de afgelopen jaren zelf toepas. 

 1. Een paar dagen voor mijn uitgerekende datum begaf de wasmachine het, wat een k*t moment was dat zeg! Wij moesten op zoek naar een nieuwe wasmachine en besloten er eentje te kopen met een A+++ wasmachine. Lekker energiezuinig dus en met allerlei energiebesparende opties.
 2. Gebruik azijn in plaats van wasverzachter, je ruikt er niks van en je was wordt lekker zacht. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je de machine direct ontkalkt.
 3. Vul de wasmachine maximaal. Dat spaart energie en wasmiddel. Maar doe hem ook niet te vol. Hierdoor krijg je namelijk je was niet schoon en kan je apparaat stuk gaan.
 4. Lees de wasvoorschriften van je kleding en gebruik het ook daadwerkelijk hierdoor blijft je kleding langer mooi en hoef je minder snel nieuwe kleding te kopen. Dat scheelt toch weer hé.
 5. Gebruik niet teveel wasmiddel, dit is ten eerste niet nodig waardoor je geld bespaard op wasmiddel en het is beter voor je machine.
 6. Wasverzachter kan voor extra kalk zorgen, gebruik dit dus zo min mogelijk. Zo blijft je apparaat langer goed.
 7. Was zo laag mogelijk in temperatuur. Wij wassen voornamelijk op 30 graden en onze sportkleding op 40 graden. Eén keer in de twee weken doe ik de wasmachine met wat handdoeken op de hoogste stand, omdat dit goed is voor het apparaat.
 8. Vermijd kalkaanslag. Dat spaart energie en de wasmachine. Dit kun je o.a. doen door het gebruik van azijn bij iedere wasbeurt. Ook je wasmachine regelmatig even op een hoge stand zetten zorgt hier voor.
 9. Gebruik zo min mogelijk de wasdroger. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik echt niet zuinig ben met onze wasdroger en ik daar voldoende in doe, maar dat is vooral in het najaar, omdat ik anders de was niet droog krijg. In de zomer hangt eigenlijk alles wel buiten, helemaal beddengoed dit ruikt zo lekker!

Heb jij nog een besparende tip voor het wassen? 

Door de bovenstaande tips toe te passen bij het wassen, zal je jouw energieverbruik verminderen en het milieu sparen. Daarnaast is besparen op energie natuurlijk ook goed voor de portemonnee, daarom zorg ik dat ik jaarlijks een vergelijking maak zodat ik zeker weet dat ik bij de goedkoopste energieleverancier zit.

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

1 Comment

 • Reply Kim

  Ah, ik was benieuwd of ik nog wat bespaartips er uit kon halen, maar veel doe ik al! Ik ben even benieuwd hè, dat azijn, dat hoor ik vaker. Ik gebruik nooit wasverzachter, omdat manlief, zoonlief en ik op 9 van de 10 wasverzachters een allergische reactie krijgen. Maar dat azijn, kan je dat bij elke wasbeurt er in doen? En het ruikt dus echt niet?
  Die droger, die gebruik ik nu ook wat vaker. Zeker, omdat ik anders mijn was ook niet droog krijg. Ik had altijd een mooi washok, waar ik mijn rekje kon neerzetten, maar dat kamertje wordt omgetoverd tot peuterkamer, en ik heb geen zin om met mijn volle wasmand en zwangere buik de zolder op te lopen 😉

  22/10/2017 at 6:55 am
 • Leave a Reply