Happy momlife

IMG_1417
Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Babydragen in een draagdoek bevordert de hechting en binding

De mens is van oorsprong een drager, dat wil zeggen dat we onze baby van nature al met ons mee dragen. Al duizenden jaren lang worden wereldwijd kinderen gedragen door hun ouders.  De draagmiddelen worden aangepast aan de cultuur en de leefomgeving.

Een sprong naar Europa en Nederland, want waarom is dragen zo goed?

Een hectisch leven, we hebben het allemaal druk. Allereerst binnen het gezin, maar ook met het bezoeken van verschillende gelegenheden. Een draagdoek of draagzak kan dan een perfect hulpmiddel zijn. Je hebt je handen vrij, en je kindje huilt veel minder. Dragen geeft geborgenheid en veiligheid.  Dit is ontzettend belangrijk bij het opgroeien van een baby, maar ook je dreumes, peuter of kleuter is dit nodig in zijn/haar fase van het opgroeien.

Dragen bevorderd de hechting en binding tussen ouder en kind. Het reduceert namelijk de prikkels van buitenaf. Geluiden, geuren en personen geven ruis aan het kleine brein van de baby. Het kindje luistert naar de hartslag van de ouder die draagt, dit is rustgevend omdat het dat herkent van de periode in de baarmoeder. Ook de geur en warmte van de ouder geeft vertrouwen.

Wat is hechting?

Het creëren van een veilige basis, een goed begin is het halve werk. Wanneer je tijdens het dragen huid op huid contact hebt, heb je het meest effect op je knuffelhormoon. Oxytocine komt vrij, tijdens het dragen dat heel fijn is om jullie band nog beter te versterken.

Dragen geeft een extra kind ouder moment. Je hebt alle aandacht voor elkaar. En dan ook echt! Je hebt oogcontact bij buik en heup dragen, en vaak zie je de dragende ouder ook steeds fijn over het ruggetje aaien van de baby. Heerlijk de geborgenheid tussen jullie beide. Geadopteerde kinderen zullen ook veel sneller en beter met de nieuwe ouders gaan binden wanneer er gedragen wordt. Alle bovenstaande punten werken positief in het hechtingsproces, wat hier ontzettend belangrijk is, en eigenlijk een must is.

Ook na een moeizame start na je bevalling is het dragen zeer effectief. Het zal jullie band versterken na een moeilijke start, het geeft je als ouder ook een fijn gevoel dat je toch iets zelf goed kunt doen richting je kleine. Het geeft warmte en troost, en daar hebben zowel het kindje als de ouders baat bij.

Hierbij is de houding van je kindje zeer belangrijk.

Dragen doen wij in Nederland op een Ergonomische manier. Dit kun je herkennen aan bijvoorbeeld de spreid-hurkzit. In de draagdoek zie je een licht gebolde rug, zoals de baby ook in de baarmoeder zat. We dragen altijd met de buik naar ons toe, zo schermen we drukke prikkels af, en hebben we altijd goede controle op ons kindje.

Verder zie je nog verschillen in de draagzakken, er zijn ontzettend veel verschillende merken, types, maten en kleuren. Let erop dat er ook een heleboel niet- ergonomische merken zijn die wel ergonomisch op hun verpakking hebben staan. De term ergonomisch is een niet beschermde titel, dat wil zeggen dat iedereen dit op zijn product mag zetten.

Een belangrijk ergonomisch herkenningspunt is een BREED zitvlak, dan ondersteun je van knieholte tot knieholte. Zo komt het kontje dieper te zitten dan de knietjes en krijg je de natuurlijke bolling van de rug. Ook moet het rugpand niet verstevigd zijn, zodat het mooi de bolling van de rug kan ondersteunen.

Draagdoeken zien eruit als een heel lange lap stof. Gemiddelde lengte is wel 4,50 meter. Er zijn heel veel variaties aan te leren met het knopen van een draagdoek.

Te beginnen bij buikdragen, heupdragen en rugdragen.

Het knopen van een draagdoek is niet moeilijk, maar je moet wel net even weten waar je op moet letten tijdens het knopen van je kindje. En toch zie je door de bomen het bos niet meer? Dan kan een draagconsult bij een draagconsulente als Ivette van Buidelbaby handig zijn. Die geeft een persoonlijk advies en denkt met je mee over wat voor jullie de meest praktische en comfortabele draagwijze is. Altijd een advies op maat!

Buidelbaby is gespecialiseerd draagconsulente en richt zich sinds kort ook op hooggevoelige kinderen en hun ouders/ verzorgers. Voor coaching op het gebied van hooggevoeligheid kun je terecht bij Buidelzorg, onderdeel van Buidelbaby in Onstwedde.

Binnenkort vernieuwde website, december gok ik:

www.buidelbaby.nl

www.facebook.com/buidelbaby

Ivette Dijk

Facebook Comments

Share this post