Happy momlife

anticonceptie
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Anticonceptie na de bevalling

Tijdens de laatste dag van je kraamweek of het laatste bezoek van de verloskundige krijg je bij mijn praktijk altijd een informatiefolder over anticonceptie. Ook ik moest mij hierin verdiepen, want wij zitten niet te wachten op nog een zwangerschap. Sterilisatie zit er voor mij niet in, omdat ik toch echt te jong ben. Inmiddels hebben ik mijn anticonceptie erin zitten.

Prikpil 

Om direct maar te vertellen waar ik voor ben gegaan; de prikpil. Ik wist dit al een tijdje en na wat gepraat te hebben met mensen uit mijn omgeving besloot ik ervoor te gaan. Een afspraak bij de verloskundige was dan ook niet echt nodig. De prikpil leek mij ideaal, omdat je om de 3 maanden heen moet en het in principe een kleine ingreep is. Even een prik in je bovenbeen of bil en klaar is kees.

Voordelen

  • Je hoeft er maar om de 3 maanden aan te denken.
  • Op langere termijn (meestal na 3 tot 6 maanden) is er minder bloedverlies tot de menstruatie volledig stilvalt
  • Je hoeft niet elke dag aan je pil te denken
  • Geen gewroet aan je flamoes vlak na de bevalling
  • De prikpil heeft een langere uitwerk tijd

Nadelen

  • In het begin kan je last hebben van frequent, onregelmatig, licht bloedverlies
  • Als je bijwerkingen hebt, kan je die niet zomaar stoppen. De hormonen blijven drie maanden in je bloed.
  • Er is 10% kans op gewichtsafname – of toename.
  • De hormonen blijven enige tijd in je lichaam. De prikpil is dus minder interessant als je op korte termijn zwanger wil worden.
  • De prikpil beschermt niet tegen seksueel overdr.aagbare aandoeningen (soa’s).

De eerste week

Vorige week is hij direct geprikt en heb ik de eerste week erop zitten. Merk ik veel verschil? Niet echt alleen heb ik sinds het prikken weinig eetlust. Dit is op zich niet heel erg haha! Ik eet wat ik kan eten en als ik vol zit zit ik vol. Een fijne bijwerking toch? Hahaha Verder merk ik nog niks van de bijwerkingen en hoop ik ook dat het zo blijft.

De spiraal?

In eerste instantie wilde ik absoluut geen spiraal. Maar na een gesprekje met de huisarts kan het zijn dat ik hem alsnog laat zetten. Wij hebben het gehad over sterilisatie bij de man, maar toen ik dit besprak met de huisarts gaf hij aan dat dit minder veilig is dan de spiraal. Oftewel als je niet zwanger wilt raken kun je beter een spiraal nemen. Dit zette mij wel aan het twijfelen en de kans dat ik alsnog voor een spiraal ga is aanwezig. Dit is namelijk een kleine ingreep voor een vrouw en bij een man kost het toch wat meer pijn. Voor nu ben ik drie maanden beschermd en na die drie maanden zal ik verder kijken of ik hiermee door ga of dat ik voor een spiraal ga. De pil sla ik in ieder geval wel over.

Welke anticonceptie gebruik jij? 

Facebook Comments

Share this post