Happy momlife

shutterstock_413922862
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

Alleen thuis blijven?

Als je kleuter opeens groter wordt en niet overal meer zoveel zin in heeft moet je over nieuwe fases na gaan denken. Eén van die fases is het alleen thuis blijven. Wij zijn nu op het punt aangekomen dat onze oudste niet altijd zin heeft om overal mee heen te gaan. Wat ik best kan begrijpen. Daarom moesten wij nadenken over het alleen thuis blijven. Willen wij dit al en waar moeten wij en hij aan denken als dit wel gaat gebeuren? 

Nu moet je natuurlijk niet direct denken dat wij onze oudste uren alleen thuis laten dat is absoluut niet het geval en dat is voor mij ook een stap te ver. Ik wil namelijk altijd in de buurt zijn. Dit resultaat in dat hij af en toe alleen thuis mag blijven als ik met de meisjes nog een kleine boodschap moet doen. De winkel is hier een paar minuten lopen vandaan en ik ben in 15/20 minuten weer terug. Dit doen wij vanaf wij in ons nieuwe huis wonen hiervoor vond ik de winkel te ver weg en dat ik te lang weg was om hem alleen te laten. Nu is dat dus een ander verhaal en vind ie het ook veel fijner om even thuis te blijven als ik brood haal bijvoorbeeld. De keren dat ie nu alleen thuis is geweest is ie niet van zijn plek af geweest haha!

Hoe weet je dat je kind er aan toe is?

Het is natuurlijk best een grote stap en verantwoordelijkheid die je je kind niet zomaar geeft. Als moeder moet je ook de drempel over en ieder kind is hier op een ander moment aan toe. Wij besloten dat hij wel alleen thuis kon blijven voor een korte periode toen hij duidelijk liet zijn dat hij verantwoordelijk is. Daarbij weten wij dat hij niet zomaar gekke dingen doet zoals aan het gasfornuis zitten. De middelste is daarbij een heel ander persoon en zullen wij niet zo snel alleen thuis laten haha! Ook is het belangrijk dat je kind de regels die samen afspreekt naleeft, hier heb ik nooit over getwijfeld bij onze oudste. Net als de deur open doen ik denk dat hij dit niet doet, omdat hij eigenlijk altijd eerst de bevestiging van ons wil. En het aller belangrijkste is dat ie niet bang is als hij alleen is. Wij doen het alleen overdag, maar ik vind wel dat ie zich vertrouwd moet voelen. Dat is gelukkig het geval.

Dit spreken wij af:

  • Hij mag de deur voor niemand open doen
  • Niet aan de spullen zitten waar hij van weet dat ie niet aan mag zitten en normaal ook niet aan zit.
  • Wat hij moet doen als er iets en hoe hij de telefoon moet gebruiken
  • Waar hij heen kan als hij zich niet veilig voelt.

Tips:

  • Geef op tijd aan dat je kind alleen mag blijven, maak er geen verplichting van
  • Bouw het op. Korte momenten overdag overleg alles met je kind zodat het geen verrassing is.
  • Leg uit wat je kind moet doen als er een noodgeval is
  • Doe de deur niet op slot, je kind moet er in noodgevallen wel uit kunnen!
  • Zorg dat iemand weet dat je van huis bent, mocht er iets gebeuren

 

Ik vond het de eerste keer heel spannend, maar tegenwoordig gaat het al een stuk makkelijker. Het is ook elke keer een kort moment een lang moment zijn wij nog niet aan toe. Vanaf wanneer mocht jouw uk alleen thuis blijven? 

Facebook Comments

Share this post