Happy momlife

IMG_9800
Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

5 tips om meerdere ballen hoog te houden met een gezin

Zelfs anno 2019 blijft het een terugkerende vraag: hoe kan een vrouw tegelijkertijd een succesvolle baan hebben of een onderneming leiden en een goede moeder zijn? Misschien heb je gekozen voor een leven waarin jij je 100% focust op het moederschap. Wie weet ben jij wel net de uitdaging aangegaan om een onderneming op te starten naast het moederschap. Of ben jij diegene die net weer keihard aan de slag is gegaan bij je werkgever na je zwangerschapsverlof? In welke situatie je ook zit, je herkent vast het gebrek aan tijd (en energie) als je meerdere ballen hoog moet houden. Daarom 5 tips om meer tijd en energie in een druk gezinsleven over te houden!

1. Besteed je tijd nuttig

Er zijn zaken die hoe dan ook moeten gebeuren. De kinderen moeten naar school, er moet gekookt worden en dat huis betaalt zichzelf niet. Dat zijn basiszaken waar je nou eenmaal tijd aan moet besteden. Daarnaast zijn er een hoop zaken die wellicht overgeslagen, uitbesteed of anders gedaan kunnen worden. Kort door de bocht: focus je alleen op bezigheden waar je energie van krijgt. Heb je een eigen onderneming en krijg je geen goed gevoel bij die ene opdrachtgever? Denk daar dan nog eens over na. Word je doodmoe van stoffen en stofzuigen? Je bent niet de enige dus schaam je er niet voor. Er zijn genoeg bedrijven die je kunnen koppelen aan een schoonmaker. Wat dat uurtje per week aan schoonmaakwerkzaamheden uitbesteden je kan opleveren aan energie zal je verbazen! Laat je dus niet leiden door die lucratieve opdracht of beknibbel niet op dat ene uurtje. Als je budget het toelaat, gun het jezelf dan. Zo houd je meer tijd en energie over voor andere zaken!

2. Betrek gezinsleden in je bezigheden

Het uitbesteden van taken hoef je niet alleen buiten de deur te zoeken. Je kan je afvragen wat andere leden van het gezin jou aan werk uit handen kunnen nemen. Dat is niet egoïstisch. Uiteindelijk zorgt het er namelijk voor dat jij meer energie en tijd kan besteden aan leuke gezinsactiviteiten. Moet er dus bijvoorbeeld een wasje gedraaid worden? Zet de wasmachine aan en vraag je partner om alles op te hangen terwijl jij kookt. Zijn de kids wat ouder? Laat ze helpen in de keuken. Het bespaart jou tijd en het is voor hun leerzaam. Gaan ze ooit het studentenleven in, dan hoef je niet bang te zijn dat ze geen pan kunnen vasthouden.

3. Werk en ontspanning

Het leven hoeft niet alleen maar te gaan over werk en taken en dat hoef je jezelf zeker niet op te leggen. Zoek daarom naar een goede verdeling tussen (huishoudelijk) werk en ontspanning. Als je stap 1 hebt gezet om je meer te focussen op de zaken en bezigheden waar je energie van krijgt, dan is het makkelijker om ook een goede verdeling te maken. Als je namelijk meer energie van je werk krijgt, dan kun je veel meer van de ontspanmomenten genieten.

4. Herinner je gezinsleden daar ook aan

Dit geldt overigens niet alleen voor jezelf, ook andere gezinsleden kunnen daar veel baat bij hebben. Heb je toevallig een scholier thuis zitten die net keihard bezig is voor het eindexamen in mei? Niemand wordt vrolijk van oefenen voor een moeilijk havo examen natuurkunde. Toch kan het dragelijker worden en efficiënter zijn als je jouw zoon of dochter af en toe uit de boeken trekt. Ga lekker samen even lunchen of een ommetje maken. Zo krijgen hun hersenen tijd om alle informatie te verwerken. Hetzelfde geldt voor je partner. Stress van het werk? Bespreek het met elkaar en plan samen ontspanmomenten in. Het beste advies: laat het werk op werk en zie het thuiszijn als ontspanning.

5. Schrijf die leuke activiteiten en afspraken op

Kinderen die voor het eerst naar school gaan, kinderen die examens moeten maken, deadlines op werk halen, een project moeten presenteren. Het zijn zaken waar je soms niet omheen kan. Toch kunnen jullie binnen het gezin samen uitkijken naar de leuke momenten (ontspanningsmomenten). Om iedereen daaraan te herinneren kan je een kalender maken waarop je leuke activiteiten inplant. Van de verjaardag van oma tot een dagje kinderboerderij of uit eten met elkaar. Zo blijf je ook momenten in het vooruitzicht houden waar jullie met zijn allen uit naar kunnen kijken. Het opschrijven maakt het tastbaar en herinnert je eraan dat je de goede balans houdt. Wie zegt dat er te weinig uren in de week zitten? Jij hebt daar zelf de hand in!

Facebook Comments

Share this post