Happy momlife

little boy holding tissue roll
Picture of Joyce

Joyce

Moeder van 3, bonus van 1, gescheiden en opnieuw verliefd geworden. Deelt tips om met je kids te doen, lekker recepten, budget tips en de leukste uitjes!

5 tips om je kinderen te helpen bij zindelijk worden

Als ik terugdenk aan de tijd dat mijn kinderen nog niet zindelijk waren, ben ik blij dat ze het nu wel zijn! Luiers verschonen hoort er de eerste periode bij, maar het is toch wel heel lekker als je kindje eenmaal zelf kan aangeven dat het naar de wc moet of gewoon helemaal uit zichzelf gaat. Aan het zindelijk worden gaat meestal zindelijkheidstraining vooraf, dit kan heel snel gaan, maar kan ook wat extra tijd in beslag nemen. Denk je dat je kind eraan toe is, maar weet je niet zo goed hoe je dit het best kunt aanpakken? Ik deel 5 tips om je kinderen te helpen zindelijk te worden.

little boy holding tissue roll

Tip 1: kies de juiste methode

Er zijn verschillende manieren om je kind zindelijk te maken. Wil je van de luiers af? Dan moet je de juiste manier vinden die bij jouw kind past. Verdiep je daarom goed in de verschillende methodes voordat je een keuze maakt. De meeste methodes komen overigens in grote lijnen op hetzelfde neer. Zorg voor de goede communicatie met je kind en zorg er voor dat het plassen en poepen in het ritme van het kind komt. Wist je trouwens dat en kind ongeveer 15 minuten na het eten/drinken naar de wc moet? Dit leerden wij bij de kinderarts. Daar leerden wij ook dat belonen eigenlijk helemaal niet goed is. Maar dat terzijde. Het allerbelangrijkste is wachten tot je kind er klaar voor is. ZO niet dan kun je beter nog even wachten. Is jouw kind te groot voor luiers, maar plast hij/zij nog wel af en toe in bed? Dan biedt ander Incontinentiemateriaal uitkomst.

Tip 2: creëer bewustwording

Sommige mensen denken dat kinderen zelf wel begrijpen dat het niet de bedoeling is om hun behoeftes buiten het potje te doen. Dit is natuurlijk niet zo. De beste manier om je kind hier bewust van te laten worden is het afdoen van de luier. Laat ze maar voelen wat er gebeurt en leg ze dan ook uit waar ze wel hun poepje of plasje moeten doen. Vaak is het een kwestie van herhalen, herhalen en nog eens herhalen.

Tip 3: neem de tijd

Vind je het geen pretje om meermaals per dag een vieze luier te verschonen? Dan wil je jouw kind zo snel mogelijk zindelijk maken. Toch is het niet verstandig om te hard van stapel te lopen. Een kind proberen zindelijk te maken voor het er zelf aan toe is, is onbegonnen werk. Bovendien zijn veel kinderen eerst overdag zindelijk maar kan het nog weleens voorkomen dat ze ’s nachts in bed plassen. Neem daarom de tijd om jouw kind zindelijk te maken. Ieder kind doet dit namelijk op zijn/haar eigen tempo.

Tip 4: gebruik een plaswekker

Op jonge leeftijd plassen veel kinderen ’s nachts nog in bed. Dit komt vooral doordat de hersenen nog geen seintje krijgen als de blaas vol zit. Een plaswekker kan helpen een einde te maken aan bedplassen. Deze wekker zorgt ervoor dat de wekreflex van kinderen gestimuleerd en ontwikkeld wordt. Hierdoor leert jouw kind op tijd wakker te worden om naar de wc te gaan. Dit werkt overigens niet bij alle kinderen. Is je kind een diepe slaper? Dan is het onbegonnen werk en kun je beter wachten tot je kind er aan toe is. Jongens zijn overigens vaak later (vooral ’s nachts) een grote groep jongens is pas rond 8 jaar ’s nachts zindelijk!

Tip 5: koop incontinentie-ondergoed

Is jouw kind te groot voor luiers, maar plast hij/zij nog wel af en toe in bed? Dan heb je gelukkig no anderen oplossing! Denk bijvoorbeeld aan incontinentie-ondergoed. Dit is een discrete oplossing om ongewenst urineverlies tegen te gaan. Dit ondergoed lijkt op normaal ondergoed, maar is voorzien van een onzichtbaar absorberend kruis. Hierdoor vangt dit ondergoed probleemloos druppels en scheutjes urine op. En doordat het minder opvalt is voor een kind minder vervelend om te dragen.

Facebook Comments

Share this post