Persoonlijk

4 mei, wat ik mijn kinderen wil meegeven

Vandaag is het 4 mei, de dag waarop ik vroeger standaard elk jaar Anne Frank keek en waar ik samen met mijn ouders 2 minuten stil was. Om te herdenken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, dat er is gevochten om ons de vrijheid te geven die wij nu hebben. Dat er mensen zijn omgekomen voor onze vrijheid. 

Stil zijn

Elk jaar zijn wij stil, we gaan er niet voor zitten, maar zijn om 20:00 uur wel stil en stoppen even met wat wij aan het doen zijn. Dit jaar is Aron vijf en normaal gesproken ligt hij al op bed, maar dit jaar wil ik hem wakker houden om hem de 4 mei ceremonie te laten zien. En om hem om 20:00 uur stil te laten zijn.

Aron zal de verhalen over de tweede wereld oorlog niet bewust mee krijgen, hij hoort ze misschien wel, maar er is een grote kans dat hij straks op een leeftijd komt waar er niemand meer is die het daadwerkelijk heeft meegemaakt. Misschien ook wel. Toch vind ik het belangrijk dat hij stil. Stil om te herdenken en om dankbaar te zijn voor vrijheid die wij hebben. Voor de veilige plek waar wij leven en voor alle mogelijkheden die hij en zijn zusje hebben om zichzelf te ontwikkelen.

Geen dood

Ik krijg nog de keuze om Aron het te laten ‘beleven’ of het nog even stil te zwijgen. Ik kies er voor om het hem te vertellen en te laten beleven, maar wel met grenzen. Zo zal ik hem niks vertellen over de dood, want dit is iets waar ik hem liever voor wil beschermen. Ik zal mij richten op de vrijheid en op de mogelijkheden en kansen die hij heeft. Dankbaarheid, dat is waar hij vanavond 2 minuten stil voor mag zijn.

Ik ben stil

Met de gedachten dat ik weet hoe de wereld in elkaar steekt. Dat je niet overal veilig bent, maar ook met de gedachten dat je hier niet na kunt leven. Soms zou ik willen dat ik nog een zorgeloos kind was van 1 of 5 en dat ik niet al het nieuws voorbij zag komen over de leed in deze wereld.Het liefst zal ik mijn zoon niet hoeven uitleggen wat er met de mensen op tv gebeurt is, wanneer er weer ergens een bom ontploft is en het op het jeugdjournaal voorbij komt. Het liefst vertel ik hem niet over de kinderen op boten die vluchten op open zee. Maar het is helaas de wereld waar wij in leven. En ook al kijken wij nooit het jeugd journaal, soms mag hij opblijven en komt het voorbij.

Zijn jullie stil vanavond? En zijn jullie kleintjes ook stil? 

 

 

Facebook Comments
Previous Post Next Post

heb je deze blogs al gelezen?

3 Comments

 • Reply Marisca | Mamablogger

  Wij zijn ook stil. Mijn opa en oma hebben ons altijd veel verteld en mijn opa smokkelde ook stiekem joden over de grens. Heel bijzonder vind ik dat hij deed dat toch met gevaar voor eigen leven. Dat is dan ook waar ik aan denk tijdens de stilte.

  Milan laat ik gewoon slapen. Morgen is het Bevrijdingsdag en dan leg ik hem uit wat het betekent. Ook zijn we nog niet zo lang geleden naar Kamp Amersfoort geweest en hebben we hem ook al het een en ander uitgelegd. Hij vond het heel interessant en stelde ook veel vragen. Ik geef hem dan wel eerlijk antwoord ook als het antwoord niet zo leuk is. Op zich merk ik wel aan hem dat het dan ook goed is, hij heeft een antwoord. Hij denkt er verder niet teveel over na gelukkig.

  04/05/2016 at 4:41 pm
 • Reply Simone

  Wij waren ook stil. Mirthe ook. Ik gaf haar om 20.00 de fles. Maar uiteraard is ze nog te klein. Mooi hoe je het schrijft: niet bangmaken voor enge dingen, maar dankbaarheid voor de vrijheid.

  04/05/2016 at 8:39 pm
 • Reply Angelique

  Wij zijn zeker stil. Mijn vriend heeft gevochten in Afghanistan en is daarbij 2 collega’s verloren bij een bermbom. Niet stil voor de 2e wereldoorlog maar voor de jongens met wie mij vriend gestreden heeft. Keano gaat ook mee naar de herdenking elk jaar dus hij weet waarvoor we even stil zijn, dit doet hij ook netjes bij de uitstrooi plek. Wij hebben een (ex)militair naast ons staan tijdens dit soort dagen dys voor ons is het vanzelfsprekend, maar worden juist ook elke dag geconfronteerd met de psychische problemen die het met zich mee brengt.

  04/05/2017 at 3:58 pm
 • Leave a Reply